арестуван

Двама задържани за грабежа на картини в София, трети се издирва

Двама души са задържани за грабеж на картини от апартамент в София, трети към момента се издирва. Това стана ясно по време на брифинг в СДВР.

На 25 юни на телефон 112 е получен сигнал за кражбата. Той е подаден от дъщерята на пострадалия, която не е успяла да осъществи контакт с баща си. Потърсила ключар, и след като заедно влезли в апартамента, намерили баща й и леля й в безпомощно състояние. „На по-късен етап заявява, че от апартамента липсват 26 картини – произведения на изкуството, рисувани от художничката Анна Хен-Йосифова, около 2 350 лв. и други ценни накити“, заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Директорът на СДВР обясни, че в резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия, се насочват към трима извършители. „Картините на по-късен етап са открити на различни места при последвалите процесуално-следствени действия. Единият от извършителите е задържан на адреса, другите двама към момента на издирването не бяха открити на адресите и съответно бяха обявени за издирване”, каза Хаджиев. При последвалите беседи и разпити единият от извършителите признава за извършеното престъпление. Вчера в сградата на СДВР с адвокат се явил и другия от тези, които според тях са извършителите.

„Към настоящият момент от заявените 26 картини отнети по време на извършването на престъплението, ние сме установили 25 картини, една картина към момента се реставрира, и тя ще бъде приобщена към останалите веществени доказателства”, каза директорът на СДВР.

В момента пострадалият, който е възрастен човек, е в добро здравословно състояние, има охлузвания по ръцете и наранявания по торса.

Повдигнато е обвинение за извършено престъпление – за грабеж, извършен при условията на съучастие, обясни районният прокурор на София Радослав Димов. Взета е мярка за задържане под стража за срок до 72 часа с оглед изправянето им пред съда с искане за постоянна мярка „задържане под стража”. Продължава издирването на другия съучастник.

- реклама -