Church candles burn in the church

Двама светци почитаме днес, вижте кои са те

На 12 февруари почитаме св. Мелетий, архиеп. Антиохийски, св. Антоний, патр. Константинополски. Днес също така отбелязваме Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение на Блудния син.

В началото на ІV век престанали гоненията на християните от властта,

но различни ереси започнали да смущават живота на Църквата.
Особено се разпространила ереста на Арий. Макар и осъдена от Първия вселенски събор (325 г.), тя продължила да набира последователи с помощта на властта. Император Констанций II (337-361 г.) бил арианин и преследвал православието. В много градове имало по двама епископи – православен и арианин. Народът и духовенството се присъединявали ту към единия, ту към другия, пише БТА.

В такива трудни условия в Антиохия бил избран за архиепископ свети Мелетий.

Роден в 310 г. в град Мелитин, Армения, той се отличавал с ученост и висока нравственост. Първо бил избран за епископ на град Севастия (днес Сивас в Турция). А когато в голямото християнско средище Антиохия, Сирия, православната общност била застрашена от ширещото се арианство, тамошните християни в 360 г. поканили Мелетий, известен като застъпник за правата вяра.

Само след месец обаче архиепископът бил отстранен по заповед на Констанций и заточен в Армения,

защото поддържал православната вероизповед. След няколко години бил върнат в Антиохия, но скоро последвало ново заточение по заповед на император Валент. Върнал се едва в 379 г., а през 381 г. император Теодосий свикал Втория вселенски събор и назначил Мелетий за негов председател.

Обаче изтощеният от толкова изпитания светител починал преди края на събора.

Прекарал повечето от годините си като архиепископ в заточение, но запазил чиста Христовата вяра и останал в паметта на Църквата като стълб на православието.

Днес е втората подготвителна неделя за Великия пост,

когато се чете притчата за блудния син, който символизира цялото човечество, отклонило се от правия път. Но винаги съществува възможност за покаяние и праведен живот.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено