Димитър Стоянов Атила Биро задържани Радомир документи

Двама разследващи журналисти и адвокат задържани от полицията в Радомир

Двама журналисти и един адвокат са били отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали журналистическо разследване, обясни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, цитиран от БНР.

Единият от тях е Димитър Стоянов от разследващия сайт „Биволъ“. Другият е румънският журналист Атила Биро.

Те са подали сигнал с непотвърдена информация до ГДБОП за това, че фирма в района на Перник и Радомир се готви да гори секретни документи.

ГДБОП започва разследване по случая.

„Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствие се представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат. Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени“, каза главен комисар Спиридонов.

Той отказа да назове коя е фирмата и за коя точно обществена поръчка става въпрос, тъй като по случая предстоят още разпити и изясняване на обстоятелства. Спиридонов беше и категоричен, че в случая няма превишаване на полицейски правомощия.

Двамата журналисти и адвоката са били отведени в районното управление на Радомир и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района, са освободени. Това съобщиха днес официално от МВР.

Ето и заповедта за задържане:

Според Биволъ, документи все пак са били унищожени.

„Видяхме чували с много страници, минали през шредер и започнахме да снимаме. Секунди по-късно при нас дойдоха двама полицаи, които извадиха оръжията си, накараха ни да легнем на земята и ни сложила белезници”, разказва Биро пред bTV.

По думите му двамата обяснили, че са журналисти, които провеждат разследване и предоставили личните си и журналистически карти. „Въпреки това останахме на земята дълго време, след което бяхме откарани в полицейски участък”, коментира още Биро.

 

Омбудсманът: Задържането на двамата журналисти нарушава човешки парва

Във връзка с информацията за задържани от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов и Атила Биро от RISE Project Romania омбудсманът Мая Манолова проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я информира, че те са били освободени в 4.30 часа тази сутрин.

От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Общественият защитник е категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация. Мая Манолова  изиска пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР. „Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване“, категорична е тя.

Мая Манолова е провела разговор и с посланика на Румъния у нас – Йон Гъля, който я е информирал за предприетите действия от негова страна.

- реклама -