Двама президенти на поклонението пред вицепрезидента Тодор Кавалджиев

Поклонението пред Тодор Кавалджиев се извърши в църквата „Св. Седмочисленици” в София. Вицепрезидентът почина на 6 февруари след продължително боледуване на 85-годишна възраст. Стотици дойдоха да се поклонят пред Кавалджиев.

Сред тях – президентите Румен Радев и Петър Стоянов, вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламента Цвета Караянчева, бившият премиер Иван Костов.

„Той беше достоен човек и достоен президент“, заяви президентът на България в периода 1997-2002 Петър Стоянов.

Той припомни, че във времената на комунистическия режим, когато е било модерно да сътрудничиш на Държавна сигурност, Тодор Кавалджиев е лежал по лагерите и затворите именно, за да не измени на своите убеждения.

„Всички тук сме водени от желанието да склоним глава пред един велик българин, страдалец от комунистически режим“, посочи бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов. „Въпреки че беше вицепрезидент, той си остана земен и хубав човек“, подчерта той.

През 1989 година Кавалджиев е един от възстановителите на БЗНС „Никола Петков“, след като по време на комунизма е прекарал 11 години в лагери и затвори.

Избран е за народен представител във Великото народно събрание, а през 1996 година – за вицепрезидент на Петър Стоянов.

- реклама -