Двама от арестуваните при акцията в Старозагорско остават в ареста

Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и на двамата обвинени за участие в престъпен сговор за държане и продажба на огнестрелни оръжия (автомати, пистолети и цеви за „Макаров“), задържани на 4 декември 2018 г., съобщиха от спецпрокуратурата.

Припомняме, че ГДБОП намери гараж пълен с картечници, автомати, пистолети, боеприпаси и взрив в София. Акция беше извършена и в Казанлък.

Големият арсенал е бил намерен в гараж в София, в района на парк „Гео Милев”. На пръв поглед са намерени около 50 хиляди патрона, но според разследващите в хода на тяхното преброяване броят им може да нарасне до 100 хиляди. Открито е и известно количество черен барут.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов съобщи, че оръжията излизат от завод „Арсенал” в Казанлък. Прокуратурата вече извършва проверка в завода.

Най-характерното от заловения арсенал са заглушителите, които се използват само от специалните части в България, стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който съобщи, че групата за незаконно оръжие е свързана с друга, която се е занимавала с неистински документи.

За нас е важно, че задържаме продукта преди да стигне до пазара – източният и европейският. Продължаваме да работим, уточни Гешев.

Акцията коментира и Бойко Борисов с думите: Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество, такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. Една рота автомати, пистолети, гранатомети, бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка, каза Борисов.