Майстора
Снимка: МВР - пресцентър

Двама души са задържани за кражбата на картини на Майстора, издирват още едно от платната (СНИМКИ)

Двама души са задържани във връзка с откраднатите картини на Владимир Димитров – Майстора. Към момента са открити 12 от 13-те изчезнали експонати.

Платната са намерени на различни адреси – в кварталите „Лозенец“ и „Хаджи Димитър“.

Една от картините продължава да се издирва, съобщи директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев. Той поясни, че по случая работят разследващи екипи на ГДНП, СДВР и Второ РУ.

На този етап са установени и задържани двама извършители на престъплението, които от години се занимават с търговия с културно-исторически ценности. Единият арестуван е Атанас Нейков и е търговец на културни ценности от много години. Другото лице предпочита да не назовава името му. И двамата поне от 15 години посредничат при покупката на картини, антиквариат и други произведения на изкуството. Посредниците не са знаели, че картините са откраднати, разкриха разследващите.

Предстои задържането на още двама, които са от активния криминален контингент по линия на кражбите. Двамата са от ромски произход.

По думите на гл. инспектор Ангер Папалезов – началник сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“ в ГДНП, за картините са били платени над 10 000 лв., предстояло е доплащане. Папалезов отказа да разкрие на кой художник е липсващата картина – на Майстора или на Димитър Киров – Ди Киро, за да си спестят трудностите по време на издирването.

Районният прокурор на София Ради Димов уточни, че в утрешния ден материалите по делото ще бъдат докладвани в СРП и ще се преценява повдигането на обвинения.

- реклама -