Бъдещият национал на България Дариъс Адамс реализира покрай Ян Весели

Двама американци в националния отбор по баскетбол

Двама американци може да станат част от новия национален отбор по баскетбол, който се събира за пръв път след повече от година и половина пауза. Селекционерът Любомир Минчев обяви състав от 16 играчи, които ще се подготвят за квалификациите за Евробаскет 2017, като сред тях е и голямата звезда на българския баскетбол Александър Везенков.
Американците са гардът Дариъс Адамс и центърът Джейсън Уошбърн, които нямат български паспорти, но ще стартира процедура за издаването им. Адамс се състезава за Лаборал Куча и попадна в идеалния състав на сезона. Той беше и най-резултатният играч в испанското първенство през миналия сезон – средно по 17.2 точки, 2.4 борби и 2.7 асистенции на мач. 26-годишният Уошбърн също никога не се е подвизавал в България, а сега играе за Сигал Прищина, с който спечели Балканската лига.

Окончателно стана ясно, че братята Калоян и Деян Иванови няма да се върнат в националния отбор. Извън състава са още центърът Николай Върбанов и последният капитан Христо Николов, като и при двамата има здравословни причини.

Тимът се събира на 15 юли в Стара Загора, а на 5 и 6 август ще играе контроли с Македония в Самоков. След това националите ще участват в турнир с Румъния, Естония и Унгария. Подготовката завършва с две контроли в Ботевград – с Австрия и Албания.

В щаба на Минчев влизат треньорите Явор Аспарухов и Йордан Колев, кондиционният треньор Саша Яковлевич, доктор Юри Белев, физиотерапевт Явор Касабов и мениджър Тодор Колев.

Първият мач от квалификациите е като гост на Украйна на 31 август. Следват домакинства на Словения (3 септември), на Косово (7 септември) и Украйна (10 септември). За финал са две гостувания: Словения – България (14 септември) и Косово – България на 17 септември.

Съставът

Гардове: Станимир Маринов (192 см, Сигал Прищина), Асен Великов (187, Лукойл Академик), Дариъс Адамс (188, Лаборал Куча), Иван Лилов (196, Латина Баскет), Павлин Иванов (195, Лукойл Академик), Чавдар Костов (195, Кавала)

Крила: Христо Захариев (197, Лукойл Академик), Николай Стоянов (195, Рилски спортист), Крис Минков (199, Лукойл Академик), Александър Везенков (206, Барселона), Александър Янев (203, Булон), Димитър Димитров (203, Лукойл Академик), Алекс Симеонов (200, Левски)

Центрове: Станислав Ваклинов (207, Берое), Велислав Гълъбов (207, Берое) и Джейсън Уошбърн (210, Сигал Прищина)

- реклама -