Непал, Еверест, забрана, изкачване

Двама алпинисти загинаха на Еверест

Двама алпинисти – от САЩ и Швейцария – са починали на връх Еверест. Това са първите смъртни случаи за сезона тази година, съобщиха организаторите на експедицията в Непал.

„Двама алпинисти починаха в сряда,“ каза Мингма Шерпа от Seven Summit Treks пред AФП. Швейцарският алпинист е починал близо до върха, след като е достигнал върха и е бил много изтощен. „Изпратихме двама допълнителни шерпи с кислород и храни, за съжаление шерпите не можаха да го спасят“, каза той в Инстаграм.

Американецът стигна до Хилари Степ, но му помогнали да се върне, след като претърпя снежна слепота и изтощение, съобщиха организаторите. Той успя да достигне лагер 4, но по-късно почина.

През последните сезони на Еверест се наблюдава скок в броя на алпинистите, което води до пренаселеност, в което се намира обяснението за множество смъртни случаи. Пандемията унищожи миналогодишния сезон, но Непал облекчи карантинните правила, за да привлече повече алпинисти, въпреки трудностите при лечението им, ако се заразят с вируса.

- реклама -