Рамазан Рамазанов борба
Снимка: bul-wrestling.org

Два сребърни медала и един бронзов за борците ни

Два загубени финала и съответно – два сребърни медала, взеха борците от националния отбор в свободния стил. Това беше първият ден от Евро 2023 в Загреб.

В кат. 65 кг Микяй Наим бе разпилян от арменеца Вазген Теванян с технически туш 1:12. Той все пак взе първото си отличие от голямо първенство. Микяй е носител на златния пояс „Дан Колов“ от 2021-а и оттогава качи две категории.

Дагестанецът с български паспорт Рамазан Рамазанов пък беше победен убедително от трикратния световен и вече 6-кратен еврошампион Хаджи Алиев (Азерб) с 3:10 т. в кат. 70 кг.  Рамазанов е настоящият носител на златния пояс „Дан Колов“.

Георги Вангелов спечели малкия финал в кат. 57 кг, като надви с технически туш грузинеца Роберт Дингашвили. Вангелов и преди година завърши трети. Така нашите завършиха деня с два сребърни и един бронзов медал.

Българският тим в свободния стил има шанс за само още един медал на Евро 2023. Той е за чеченският борец с наш паспорт Али Паша Умарпашаев. Той загуби на полуфинала с 0:9 т. от двукратния световен шампион Франк Чимизо Маркес. Той е кубинец, но се състезава за Италия. Умарпашаев обаче получи контузия в полуфинала и не е ясно дали ще може да се бори утре.

В сряда започват и жените. На тепиха излизат Миглена Селишка (50) срещу Свиня Джунго (Швейцария) и Юлияна Янева (68) срещу туркинята Несрин Баш, европейска и световна шампионка до 23 г.

- реклама -