протеста, джижение, София, Стойчо Кацаров

Два протеста блокираха центъра на София, демонстранти нападнаха просветния министър (ВИДЕО)

Два протеста доведоха до нова блокада в центъра на София днес. По време на демонстрацията се стигна до напрежение. Министърът на образованието Николай Денков беше нападнат от протестиращи пред сградата на Министерския съвет.

Появи се информация, че министърът е бил ударен в лицето. От МОН обаче я опровергаха.

„Няма физическа атака и няма физическо посегателство срещу проф. Николай Денков. Той не е бил докоснат от никого. Денков е в отлично здраве“, съобщиха от министерството.

Наложи се намесата на полицията, за да може министърът да бъде изведен на безопасно разстояние от протеста.

Точно в 12 часа пред Министерството на здравеопазването започна демонстрация на медицинските работници от центровете за „Спешна помощ“. Те се обявиха против издадена неясна, Заповед за изплащане на допълнителни възнаграждения за работа в условията на пандемия, което водело до несправедливо и субективно разпределение на допълнителните възнаграждения и дори лишаване на работещи от тях.

Демонстрацията беше организирана от Синдикат „Здравеопазване“ към НС „Защита“. Заповедта създава напрежение в отделните спешни центрове и COVID отделенията в болниците, посочват от синдиката. По думите на протестиращите много спешни отделения в страната изнемогват.

Според недоволните здравният министър Стойчо Кацаров е обещал увеличение на заплатите и на служителите в „Спешна помощ“, но такова не е имало.

От синдиката поискаха среща с министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„На първо място това ще покаже отношението на неговото отношение към хората на протеста и цялата гилдия на здравеопазването, ако се крие зад стените на министерството, това означава явен крах на здравеопазването“, посочи д-р Георгиев от синдикалната организация, цитиран от Нова телевизия.

Към демонстрацията на медиците се присъедини политическият протест, организиран от партия „Възраждане“ срещу новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от утре. Протестът е подкрепен и от партия „Атака“.

Протестиращите определят новите мерки като дискриминационни за хората, които не притежават „зелен сертификат“.

Двете демонстрации се обединиха и по-късно се преместиха пред Министерски съвет, където блокираха централния булевард „Александър Дондуков“.

Протест се проведе и пред РЗИ-Бургас. Демонстрантите се обявиха срещу зелените сертификати и принудителната ваксинация. Протестиращите издигнаха плакати „Не на медицинския фашизъм“ и скандираха „Справедливост“.

Протестиращите поискаха да разговарят с ръководството на здравната инспекция и се опитаха да влязат в сградата, но не бяха допуснати от полицията.

Движението на колите зад БСУ е блокирано, защото протестиращите застанаха на пешеходната пътека на ул. „Александровска“. Те казаха, че няма да освободят улицата докато директорът на РЗИ – Бургас д-р Георги Паздеров не разговаря с тях.

В момента пет автобуса на градския транспорт са блокирани

Във Велико Търново над 30 граждани се събраха на протест пред Регионалната здравна инспекция срещу въвеждането на зелените сертификати.

Според протестиращите новата мярка е ограничаване на човешките им права и въвежда допълнително разделение между ваксинирани и неваксинирани:
„Това е личен избор и не може по никакъв начин да ни ограничават достъп и каквото и да е било до услуги, по този начин и бизнесите да страдат от това“.

„За мен това е геноцид към народа. Не виждам смисъл да се образуват зелени сертификати. Тези сертификати ни ограничават човешките права“.

„Въвеждането на сертификатите е един вид дискриминация към всички, които не желаем да се ваксинираме“.

„Ние, неваксинираните, не сме по-различни от ваксинираните от гледна точка на заразяване и пренасяне на зараза, така че това е пълен абсурд за мен въвеждането на такива сертификати“.

„Много права на нас, гражданите, се отнемат и това е едва следваща стъпка за един електорален концлагер, който се гласи за нас. Ние сме против зелените паспорти, искаме свобода“.

В област Велико Търново заболеваемостта достигна 436 на 100 000 население, увеличават се тежките случаи и карантинираните паралелки в училищата.

В специализираните Covid сектори в болниците са свободни само 15% от леглата. Със завършен ваксинационен цикъл е под 18% от населението.

 

- реклама -