Кунева Стаматов учебници 5 клас История и цивилизации
Министър Меглен Кунева и зам.-министър Деян Стаматов

Рекорден брой двойки на изпита по математика за 7 клас

Рекорден брой двойки са получили седмокласниците на изпита по математика в сравнение с миналата година.

17 983 деца от над 53 000 явили се на изпита имат двойка на първия модул. По втория модул, който е необходим за кандидатстване в гимназиите, са писали малко над 32 000 седмокласници. Слабите оценки там са 3 881.

Постиженията на седмокласниците са по-ниски в сравнение с предходните години, съобщи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

От данните излиза, че повечето деца не са успели да решат по-елементарните задачи, а далеч по-сложните са се оказали по-лесни за тях.

На външното оценяване след седми клас са се явили 53 579 ученици по БЕЛ и 53 212 по математика. От тях най-добри резултати по БЕЛ са изкарали учениците от София – град, Смолян и Търговище, а най-лоши са резултатите на децата от Сливен, Враца и Плевен.

По математика най-добре са се представили децата в София – град, Варна и Търговище, а най-зле тези от Шумен, Враца и Видин.

Отлични оценки по български и литература са получили 2 523, а по математика 1 127 ученици, съобщиха от просветното министерство.

Ако ученикът има слаба оценка по един от двата предмета, губи правото си да кандидатства в гимназиите.

На външното оценяване за четвърти клас са се явили 58 320 деца по Български език и литература (БЕЛ) и 58 131 деца по математика. От тях най-висок успех са изкарали по БЕЛ децата от София – град, Смолян и Видин, а най-зле са се представили децата в Сливен, Силистра и Ловеч.

По математика най-добри са резултатите в Смолян, София – град и Варна, а най-ниски са резултатите в Сливен, Шумен и София – област.

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts