коронавирус
сн. БГНЕС

Два нови случая на коронавирус, възрастни съпрузи са в тежко състояние в Пирогов

Още два случая на коронавирус има в България. Пациентите са настанени в Пирогов.

Те са мъж на 77 години и 66-годишна жена. Това съобщи премиера Бойко Борисов след като взе участие в консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19.

С това общия брой на потвърдените случаи в България стават шест.

Жената е в много тежко състояние. Тя е постъпила в болницата днес и моментално е била интубирана в шокова зала. Съпругът й е приет вчера, той е бил с обострена дихателна недостатъчност, но е по-добре от жена си.

„Няма данни да са пътували в чужбина. По първоначална информация техния син е работил на Илиянци“, заяви председателят на  Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Както е добре известно, на Илиянци има много китайци и там се търгува основно със стоки от Китай. Семейството е от Ломско село, дошли в София преди две седмици на гости на сина си.

До момента са установени 89 контактни лица, които ще бъдат издирени, изследвани и поставени под карантина. Вътрешното отделение на „Пирогов“ ще бъде изолирано и дезинфекцирано. Пациентите вътре също трябва да бъдат изолирани.

„Никой не е обещавал, че в България няма да има коронавирус. Важното е да ограничим разпространението на заразата и да открием бързо контактните лица, за да запазим здравите хора“, подчерта началникът на ВМА.

„Трябва да пазим възрастните хора, те са най-уязвимата група. Коронавирусът не би ни убил, но има една група, която е много застрашена. Ще трябва да свикнем с мисълта, че ще живеем с една група от много хора, които са заразени с коронавирус. Ние не знаем кои мерки дават резултат. За момента единствените мерки, които са дали такъв резултат, са китайските, но те са много драстични. Ние трябва да запазим баланса“, каза още генерал-майор Мутафчийски.

- реклама -