вот на недоверие
сн. БГНЕС

Два часа дебати по вота на недоверие, над парламента се понесе „тежък дубайски парфюм“ – ОБЗОР

Малко над 2 часа продължиха дългоочакваните дебати по вота на недоверие срещу правителството, внесен от левицата заради политиката в областта на противодействието на корупцията. 120 минути от опозицията нападаха управляващата коалиция и срещаха отпора на нейните представителите в своеобразна словесна битка от парламентарната трибуна.

сн. БГНЕС

Дебатите преминаха в присъствието на повечето министри, в това число и тези, чиито оставки бяха анонсирани миналата седмица. Липсваше само силовия министър Младен Маринов.

Премиерът Бойко Борисов не бе в Народното събрание, тъй като продължава участието му в срещата на върха в Брюксел, на която решават как да се разпределят парите за преодоляване на последствията от коронавируса.

сн. БГНЕС

Тежък дубайски парфюм върху мотивите на БСП за вота.

Тази култова реплика на Александър Иванов от ГЕРБ обобщи позицията на партията в началото на дебатите.

Мотивите по вота бяха представени от лидера на БСП.

„Днес хиляди сме по улиците и площадите на България, с искане за справедливост, върховенство на закона и правова държава“, заяви Корнелия Нинова.

сн. БГНЕС

Според нея нахлуването на прокуратурата в президентската институции и разследванията срещу двама съветници на Румен Радев е само поводът за общественото недоволство, а причините за него са много по-дълбоки. „Те се коренят в нетърпимостта към корупционното управление на правителството на Бойко Борисов и изградения от него едноличен олигархично-мафиотски модел на властта“, категорична е Нинова.

„Корупцията е легализирана институционално“, смята червената лидерка, според която „пипалата на мафията“ са във всички държавни структури. Тя подчерта още, че медийната пропаганда в България също полага големи усилия да се запази статуквото.

„Ето това е стройно изградения, ревностно пазен, мафиотки модел“, заяви още председателят на левицата.

„Единственото ново към мотивите ви е ароматът на тежкия дубайски парфюм, с който са наръсени“. Така депутатът от ГЕРБ Александър Иванов намекна, че БСП са в интерес с укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. За него имаше изнесени аудио записи, че е се опитва да контролира протестите срещу правителството.

По време на дебата по петия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ Александър Иванов изтъкна, че няма основания да се иска оставката, защото правителството е работещо.

Касабов: БСП се напъна да зачене под натиска на дубайския сценарист

„БСП се напъна за 5-ти път да зачене и роди хомункулус (изкуствен човек) под натиска на дубайския сценарист. Двамата младоженци са президентът Радев, който е немощен и Христо Иванов, който гледа в лявата посока“.

сн. БГНЕС

Така зам.-председателят на НФСБ и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Валентин Касабов определи в ефира на Нова тази сутрин поредния неуспешен опит на столетницата да свали правителството.

Според колегата му Искрен Веселинов от ВМРО единственото желание на левицата е да „яхне протеста“ на гражданите, с негова помощ да се „събори правителството, а вносителите да се върнат на власт“.

сн. БГНЕС

„Днес по улиците на София виждаме протести за демокрацията и срещу олигархията. Много от гражданите на площада са образовани българи, в активна възраст, мирно протестиращи, вярващи в каузата на демокрацията, личното и националното достойнство. Резултатите обаче сочат ясно – през последните 30 години демократично развитие, въпреки няколкото вълни протести, демокрацията отслабваше и олигархията укрепваше. С цялото ми безусловно уважение към гражданското право на протест, ние сме длъжни да кажем истината. Именно олигархията се стреми днес да се възползва от възмущението на гражданите, както всеки път го е правила, сменяйки едни политически лица с други, но зорко бранейки правилата, които ѝ позволяват да се възпроизвежда“, смята Веселинов.

Крум Зарков: Превърнаха държавата в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и герб, на който се мъдри калинка

сн. БГНЕС

Изключително е неудобно отвън да свири химна на хора, които са загубили всякаква надежда, друга, освен това да ви изгонят оттук, за да си вземат обратно държавата. Мнозинството граждани,опозиционни партии, Европейската комисия, международни наблюдатели, НПО сектор, гражданско общество, чужди медии казват: „България е корумпирана“, а вие седите безочливо и обяснявате, че не е вярно. Само вие не виждате, че превърнахте държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка.“ Това каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, цитиран от „Фокус“.

„Само вие не виждате, че говорите за Еврозона в държава, където в разменна монета превърнахте суджука, където местното самоуправление е поверено на дриймтиймове. Само вие не виждате, че в държавата на корупцията пазарът е всевластен в здравеопазване и образование, но е безсилен по отношение цените на имотите на властта. Няма значение в лева или евро плащате наем, ако не плащате наем, защото сте министър. Само вие не виждате, че тук страшно много се краде и, че това беше казано от държавни институции в тази зала. Ама, яко се краде, ако позволите да перифразирам един български лекар. Само вие не виждате, че се краде от лекарства, от митници, от пътища, от защитни огради, ремонта на НДК, евросредствата и Ларгото под прозорците на Министерски съвет“, допълни той.

От ДПС запазиха мълчание по време на дебатите, макар името на движението да беше многократно намесвано. Те вече анонсираха, че ще подкрепят исканата оставка на кабинета.

И още разменени реплики:

„Добрата новина за БСП е, че вотът на недоверие ще бъде отхвърлен, те са най-малко готови за избори в момента“, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков. По думите му левицата най-напред трябва да довърши вътрешнопартийните си дейности и да обясни на избирателите си какви са техните предложения.

сн. БГНЕС

„Ще ви съобщя новина 30 години по-късно – моделът е на представителна демокрация. Там се ходи на избори и хората казват кой иска да ги управлява. Миналата година ходихме два пъти на избори: европейски и местни. 140 общини спечелихме“, допълни Биков.

„Нашите мотиви за вота на недоверие са констатация на една смърт и епикриза на заболяването, което води до края на вашето управление. След вас остава да унищожим вируса, който е проникнал в тъканите на държавата“, коментира левия депутат Красимир Янков.

сн. БГНЕС

„От чекмеджетата на нощното шкафче видяхме, че поддържате наличност и готовност за бърза евакуация. Вероятно точно някой, който има принос за съдържанието на това чекмедже е заснел фотосите, защото рекетът и властта ви са се разпрострели над всичко до задушаващи размери. Тези, над които досега бяха разперени чадъри, стават жертва на нарасналите ви до небивали размери апетити“, допълни Янков.

Той призовава своите колеги в парламента да гласуват по съвест, а не по партийна повеля. „Борбата с корупцията е наша обща отговорност. Суверенът очаква това от нас“, завърши Красимир Янков.

„Не може да се приема за легитимна претенцията на някой, пък бил той и президентът, за цялата власт. В Конституцията е записано, че никоя част от народа – политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност, не може си присвоява осъществяването на народния суверенитет“. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

сн. БГНЕС

Според нея в „заплашително свития юмрук на президента“ левицата е видяла „знак и надежда, че е дошло нейното време“.

„Винаги съм твърдяла, че упражняването на власт е свързано преди всичко с носенето на отговорност. Като най-голяма парламентарна група, ние имаме отговорност пред нашите над 1 млн. избиратели. Носим тази отговорност заедно с нашите коалиционни партньори от Обединени патриоти и реализираме програмата си за управление“, смята Даниела Дариткова.

Гласуват вота на недоверие на извънредно заседание утре в 11:30.

сн. БГНЕС

Решението бе взето в края на днешните дебати, заради които парламентът също работи извънредно и бе подкрепено с гласовете на 176 народни представители.

Според правилника вотът на недоверие, който е пети пореден срещу това правителство и втори на тема борба срещу корупцията, трябва да бъде подложен на гласуване в пленарната зала не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. Ето защо началото на утрешното заседание е насрочено за 11.30 часа.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

Днешните дебати пък се проведоха на фона на нестихващ протест пред сградата на законодателния орган. Те блокираха булевард „Цар Освободител“.

- реклама -