Кристиан Ериксен
Снимка: politiken

Думите на героите от мача в Копенхаген

В края на дългата и много емоционална вечер в Копенхаген, настъпи облекчение. Както написа един местен вестник: „Дания загуби. Но животът спечели.“ Облекчение, че Кристиан Ериксен, който колабира малко преди края на първото полувреме по време на мача Дания – Финландия, е „жив и в стабилно състояние в болница.“ Облекчение за всички, замесени в ситуацията, че краят е щастлив. И че те са помогнали за това. Ето кои са героите.

Симон Кяер и играчите на Дания

Капитан на Дания беше един от първите на мястото на инцидента. Той се увери, че Ериксен не си е глътнал езика и след това го завъртя в правилна позиция. След това събра съотборниците си и заедна направиха защитен кръг около колабиралия играч. Така Ериксен получи малко лично пространство въпреки погледите на 12 500 души на стадиона и милиони пред телевизионните екрани по целия свят. Малцина гледаха, Кяер беше от тях. Повечето бяха в сълзи или се молеха. В целия хаос Кяер и Каспер Шмайхел намериха сили да утешат партньорката и майка на децата на Ериксен.

Селекционерът Хюлманд

„След като разбрахме, че Кристиан е добре, имахме два варианта – да доиграем мача тази вечер или утре на обед. Нямаше натиск от УЕФА, сами трябваше да решим. Играчите избраха да е тази вечер – много от тях знаеха, че няма да могат да спят и решиха, че е по-добре да им се махне от главите. не можеха да си представят, че утре ще трябва да се качат на автобуса и ще играят. Някои обаче не можаха да играят при подновяването. Опитахме, но не става – няма как да играеш футбол при тези условия. Кяер опита, но беше невъзможно. Затова и поиска смяна. Те са добри приятели и емоциите взеха връх. Това, което направиха играчите, обаче е невероятно. Никога няма да бъда по-горд с тях“, каза селекционерът на Дания Каспер Хюлманд. 

„Говорехме си в съблекалнята и им казах, че е напълно нормално, ако не искат да играят. Това е травматично преживяване. Знаем, че всеки ще има нужда от среща със специалист и ще осигурим такива“, добави той.

Медиците

Лекарят на Дания Мартин Боесен обясни ситуацията от гледна точка на медицинските екипи. „Ясно беше, че е загубил съзнание. Когато стигнах до него дишаше и имаше пулс. После обаче това се промени и започнахме процедурите от кардио-пулмонарната първа помощ. Всички медици се включиха много бързо, освен това получихме помощ и от много други хора. Направихме каквото трябваше и върнахме Кристиан обратно. Лекарят на стадиона и парамедиците се включиха много бързо. Той говори с мен преди да бъде пратен в болницата“, каза Боесен.

- реклама -