Биляна Дудова
Снимка: twitter.com/wrestling

Биляна Дудова взе световна титла в борбата – ВИДЕО

Биляна Дудова стана световен шампион в кат. 59 кг на първенството по борба в Осло. На финала тя победи с 6:4 Акие Ханай (Япония). Така тя добави световната титла към европейската, която спечели по-рано тази година. Българката има четири европейски титли в кариерата си, както и сребро от световното първенство през 2018 г.

Биляна Дудова поведе с 4:0 в началото, а след това двете си размениха по две точки за 6:2. Във втората част българката умело защитаваше преднината си. В края тя допусна още две точки, но спечели първата си световна титла.

Вчера Дудова достигна финала след три победи. Тя започна с успех с технически туш 10:0 срещу Инета Дантаите (Литва) за 43 секунди. На четвъртфиналите Дудова победи с технически туш Сара Линдберг (Швеция). Последва успех с 3:0 срещу индийката Сарита Сарита на полуфинала.

Биляна Дудова
Снимка: twitter.com/wrestling

Титлата на Биляна Дудова е първа за България от световно първенство по борба от 2018 г. насам. Това е единственият медал за страната ни на шампионата в Осло до момента.

Биляна посвети титлата на майка си, починала преди 11 години. „Не мога да върна това, което се случи, но съм щастлива, че изпълних обещанието си. Преди майка ми да почине ѝ обещах, че ще взема титлата. Ето, направих го, и съм щастлива“, заяви тя.

Националите в свободния стил останаха без отличие. Айк Мнацаканян (кат. 77 кг) отстъпи с 1:6 от Мохамедали Гераи (Иран). Тарек Абделслам (82 кг) започна с победа с 5:2 срещу Игор Петришин (Израел), но след това загуби с 2:7 от Пежман Мохамед (Иран). В кат. 72 кг Дейвид Димитров отстрани Томохиро Инуе (Япония), но после падна с 0:8 от Кериступас Слейва (Литва).

- реклама -