„Дудълът“ на „Гугъл“ ни учи да си мием ръцете и кой е Игнац Земелвайс-ВИДЕО

Ако още не сте отваряли най-голямата търсачка „Гугъл“ днес, нейният „дудъл“ е посветен на правилното миене на ръце и антисептичните методи на Игнац Земелвайс.

Игнац Земелвайс е лекар и учен в Австрийската империя от унгарски произход, който е известен най-вече с прилагането на антисептичните методи.


Лекарите по онова време често практикуват в патологоанатомията, веднага след което направо от трупа отиват да израждат, изтривайки ръцете си с носни кърпи.

Открива, че случаите на родилна треска в акушерските клиники намаляват драстично след почистване на ръцете на персонала преди манипулация. През 1847 г. Земелвайс въвежда масова дезинфекция и измиване на ръцете на работещите в акушерските клиники и отделения с помощта на разтвор на хлорна вар.

Благодарение на това смъртността сред родилките и новородените пада повече от 7 пъти – от 18 до 2,5 %.

Въпреки многото публикации, че с измиването на ръцете се намалява смъртността до равнище под 1%, научните обяснения на Земелвайс са отхвърлени от медицинската общност, защото противоречат на утвърдените научни и медицински възгледи по онова време. Измиването на ръцете също е отхвърлено. Земелвайс не успява да предложи приемливо научно обяснение на своето откритие.

На 30 юли 1865 г. Земелвайс е вкаран с измама в лудница в предградието Дьоблинг (днес окръг на Виена). Разкрива измамата, опитва да избяга, но е заловен от персонала, жестоко бит и наранен.

Умира след 14-дневен престой в лудницата от септицемия на 47-годишна възраст на 13 август 1865 г.
Правилата за хигиена на Земелвайс са актуални и днес. През 1906 г. в Будапеща му е издигнат паметник с надпис „На Спасителя на майките“, а родният му дом на улица „Апрод“ 1 – 3 е превърнат в Музей на историята на медицината.

„Дудълът“ на „Гугъл“ ни показва в кратко видео методът на Земелвайс, по който трябва да мием ръцете си – същият метод, който СЗО препоръчва в борбата с

- реклама -