Дубайска принцеса е в плен, страхува се за живота си

Дъщерята на емира на Дубай твърди, че е държана в плен и се страхува за живота си след осуетен опит да избяга от емирството. Това става ясно от излъчени днес кадри на Би Би Си.

Шейха Латифа не е виждана публично от опита ѝ за бягство по море през март 2018 г. На показаните Би Би Си кадри се вижда, че тя е стои приведена в ъгъла на банята, за които се твърди, че са заснети около година след като е била заловена и върната .

„Аз съм заложник и тази вила е превърната в затвор“, казва тя в едно видео, снимано с мобилен телефон.

„Има петима полицаи отвън и две полицайки вътре в къщата. Всеки ден се притеснявам за своята сигурност и за живота си“, твърди принцесата.

В друго видео Латифа казва, че положението й „всеки ден става все по-отчаяно“.

„Не искам да бъда заложник в тази вила-затвор. Просто искам да бъда свободна”, казва жената.

Бащата на Латифа, шейх Мохамед бин Рашид Ал-Мактум, е вицепрезидент и премиер на Обединените арабски емирства.

Видеоклиповете бяха излъчени, след като приятелите на Латифа изразиха загриженост, че тайните съобщения от нея са спрели да идват, съобщи Би Би Си.

Видеоклиповете са изпратени от финландската приятелка на Латифа Тийна Яухиайнен, която я придружава по време на опита й за бягство.

Би Би Си заяви, че е направила независима проверка на подробностите за това къде държат Латифа.

През 2018 г. Латифа се опита да избяга от ОАЕ с лодка, прихваната от командоси край бреговете на Индия. По-късно източник от правителството на Дубай заяви, че тя е била „върната“ и ОАЕ пусна снимки на Латифа, заявявайки, че получава „необходимите грижи и подкрепа“.

През 2019 г. бившата съпруга на шейх Мохамед, Хая Бинт Ал Хюсеин, избяга в Лондон, където подаде молба за заповед за защита на брака, свързана с децата им в училищна възраст.

Емирък е заплашвал Хая, постанови миналата година съдия от Върховния съд, като уважи молбата й на децата да бъде позволено да живеят с нея в Лондон.

Съдия Андрю Макфарлейн постанови също, че Латифа, както и нейната сестра Шамса – дъщери на емира от предишен брак, са били принудително върнати в Дубай.

Той потвърди разказа на Латифа, че е била задържана в морето от индийските специални части и върната в Дубай.

- реклама -