Дубай

Дубай изгради сцена за световната опера

Дубай изгради сцена за световната опера.

Тенорът Пласидо Доминго се появи в сряда при откриването на новата Дубайска опера. Тя се намира в подножието на най-високата кула в света, където има претенцията да разшири културните предложения в емирството от Персийския залив.

Испанският тенор, един от най-известните в света, излезе пред около 2000 зрители, според организаторите, които не бяха поканили медиите.

dubai-opera-district-emaar-atkins-designboom-06Залата бе претъпкана.

Това бе първото представление в залата, построена в подножието на Бурж Халифа, най-високата кула в света, висока 828 метра.

imagesОпера под формата на лодка

Сградата на Дубайската опера със стъклена фасада, прилича на лодка доу – арабски морски съд с вдигната задна част.

Първият спектакъл „отваря нова ера за културата и изкуството в Дубай”, посочва в специално съобщение главният директор на операта Джаспър Хоуп.

dubai-opera-top-viewОфициалното откриване на Дубайската опера трябва да стане по-късно тази година, след като приключи изграждането на зелените площи и ресторанта- тераса най-отгоре.

Залата с 2000 места, оборудвана с ложи на две нива, може да се променя. Тя може да бъде използвана като театър, концертна зала, или като място за банкети и други събития, според интернет сайта на операта.

thumb_500x333_7886Освен концерта на Пласидо Доминго, първият сезон на Дубайската опера предвижда и „Севилският бръснар” от Росини и мюзикъла „Уестсайдска история”.

Дубай, в който живеят близо 2,5 милиона души, предимно чужденци, има сравнително наситен културен афиш.

dubaij-stroi-konkurent-na-operata-v-sidni-202166Но на града-държава липсваше голяма оперна сцена, която да съответства на глобалните му амбиции.

Над 14 милиона туристи са посетили Дубай през 2015 , привлечени от неговите луксозни хотели и увеселителни паркове.

 

- реклама -