Дубай

Дубай – бляскавата приказка от бъдещето

През последните няколко години Дубай се превърна в една от най-посещаваните туристически дестинации и… има защо.

Венелина Харизанова споделя за FN впечатленията си от пътуването си в Дубай и Абу Даби.

Ваканцията беше планирана повече от 6 месеца по-рано – през септември. И като всеки човек, който обича да пътува, всеки ден си лягах и се будех с мисълта за пустинната седмица, която ми предстоеше през април.

Дубай

И така, най-накрая дойде 30-ти март (петък). Полетът беше в късния следобед, но се събудих рано – биологичният ми часовник беше настроен за слънце и емоции. Сложих и последните няколко вещи в куфара и семейната ваканция започна.

Дубай

Пристигнахме в Дубай около 23:30 ч. местно време. Спомням си горещия и влажен въздух, който се „блъсна“ в лицето ми. Настанихме се в апартамента (по-добър избор от хотел), намиращ се в City Walk – един от най-новите застроени райони в Дубай, и излязохме на среднощна обиколка в търсене на храна.

Бяхме изготвили ваканционен план със забележителности. На 31-ви март (събота) трябваше да посетим Dubai Frame – сграда, проектирана точно като рамка за картина, висока 150 м. Охраната на входа е сякаш влизаш в посолство. Всъщност в Дубай охрана има на всяка крачка – по улиците, пред различните магазини, в моловете. Ще си кажете „не използват ли камери?!“ – използват, при това навсякъде, но независимо от това човешкото присъствие е задължително. Официалното откриване на Рамката е на 1-ви януари 2018 г.

След Dubai Frame се отправихме към Mall of the Emirates. Е, доста по-бляскав е от българските молове. След няколкочасова разходка из магазините, няколко торби и невъобразимо вкусен обяд, тръгнахме към хотела Burj Al Arab. Впрочем, най-добрият избор за придвижване между отделните дестинации в Дубай, е такси. Както всичко друго, пътищата също са огромни – с по 6-7 ленти в посока, „второстепенните“ пътища и кварталните улички силно наподобяват нашите магистрали. Шофьорите карат по собствени правила, но независимо от това успяват да се разберат.

По-доброто време за снимки пред Burj Al Arab е сутрин. Следобед слънцето става жарко, а маранята се сгъстява. Особено красив е вечер, когато е осветен в лилаво. От седемзвездния хотел тръгнахме пеш към Madinat Jumeira – арабската Венеция. Madinat Jumeira представлява затворен комплекс от няколко хотела, типичен арабски базар и ресторанти, гледащи към красивите канали с плаващи гондоли.

Дубай

 

 

На 1-ви април (неделя), съвсем не на шега, беше именият ми ден. Денят започна със сутрешен басейн, кафе и право към Dubai Mall, откъдето трябваше да вземем билетите си за Burj Khalifa. Двете, впечатляващи с размерите си сгради, се намират една до друга – входът за Burj Khalifa е през Dubai Mall. Това е 21-вия по големина мол в света, а цялостното му обхождане отнема няколко дни. Преди да започнем шопинг тура, излязохме да видим фонтаните (The Dubai Fountain), чиито шоута започват след 18:00 ч., и Souk Al Bahar – луксозен арабски базар от затворен тип, където се предлагат предимно ръчно изработени изделия.

Излизайки от мола, бяхме заслепени. Но не от величието на Burj Khalifa, а от идеално чистите бели плочи, върху които стъпихме. Слънцето се отразяваше в тях и не позволяваше да отворим очите си. В Дубай тротоарите се почистват с парцал и кофа, каквито всяка домакиня има у дома си. Както и да е, направихме (не)малко снимки и се върнахме в мола, имахме време до 18:00 ч., преди да се качим на Burj Al Arab. Резултатът отново беше няколко торби с покупки. Отбихме се в Candylicious – захарният рай. По невероятния мирис се ориентирайте.

Дубай

Дубай

Отново неусетно беше станало време за Burj Khalifa. Да си призная, преди да видя сградата на живо, не се вълнувах дори и минимално, че ще я посетя. Това обаче коренно се промени, когато застанах срещу нея – моите 165 см. бяха абсолютно незначителни пред величието на Burj Khalifa. Респектът, който вдъхва 828-метровата сграда, остава в съзнанието завинаги. Качихме се до 124-ия етаж, а гледката, която се откри, не може да бъде описана нито в думи, нито в снимки.

Останалата част от вечерта прекарахме, гледайки шоутата на The Dubai Fountain – най-големият танцуващ фонтан в света със собствена хореография. Те са през период от 30 мин., всяко с различна музика и хореография. На всеки 15 мин. между водните изпълнения по цялата височина на Burj Khalifa се прожектират светлинни шоута.

Дубай

На 2-ри април (понеделник) рано сутринта тръгнахме към Dubai Miracle Garden – цветната градина на Дубай. Експозиция от 45 милиона стръка цветя, оформени в различни фигури – сърца, пеперуди, огромно мече, Мики Маус и истински самолет, чиято повърхност цялата е покрита с цветя. Разнообразието от цветя не голямо, преобладават петуниите, но красотата е неописуема. Добре е да се посети сутрин, веднага щом отвори, преди слънцето да стане нетърпимо и да са дошли тълпите от туристи.

Дубай

Дубай

След цветната градина с такси стигнахме до спирка на влак с магнитно задвижване, с който отидохме до Palm Jumeira – изкуственият остров с формата на палма. Там посетихме (доколкото е възможно) хотела Atlantis The Palm, чиято красота е неописуема. Прекарахме сравнително малко време на острова преди да се отправим към Dubai Marina – крайбрежен квартал с изкуствено направени канали и един от най-известните плажове в Дубай – The Beach. Там се насладихме на безалкохолно мохито и невероятни сладки изкушения.

Дубай

Същата вечер имахме резервация за Level 43 Sky Lounge – бар на 43-ия (и последен) етаж на хотел Sheraton. Признавам си, бях по-впечатлена от гледката към Downtown Dubai – централната част на Дубай, отколкото от самия бар.

3-ти април (вторник) прекарахме в Абу Даби. Наехме кола с шофьор, който през целия ден беше на наше разположение, дори ни помогна по-добре да организираме реда, в който да посетим местата, които искахме и ни заведе на страхотен обяд. Първо отидохме джамията Sheikh Zayed. Това е най-големия мюсюлмански храм в Обединените арабски емирства и най-красивия, който аз съм посещавала някога. Горенаписаното за охраната и чистотата важат с пълна сила и тук. В джамията се влиза без обувки, на жените се дават специални облекла с качулки, забранени са всякакви пози при снимките, както и какъвто и да допир на противоположните полове. В Голямата джамията, както още я наричат, е погребан и предишният шейх на Абу Даби Зайед бин Султан ал Нахян. В крилото, където се намира гробът на шейх Зайед достъпът е абсолютно забранен. Джамията е наречена именно на него.

Дубай

След като запечатахме прелестта на джамията в съзнанието си, се запътихме към хотел Emirates Palace, където пихме капучино с камилско мляко и 23-каратов златен прашец и опитахме някои от уникалните десерти. В хотела е забранено влизането с къси панталони, краката и на жените, и на мъжете задължително трябва да бъдат покрити. Обядвахме в арабски ресторант, намиращ се в Heritage village – автентично селище, отразяващо живота на бедуините.

Дубай

Дубай

Последната дестинация за деня беше Лувърът в Абу Даби (Louvre Abu Dhabi). Видяхме някои от най-известните картини на Моне, Пикасо и ван Гог. Не съм ценител на изкуството, но определено бях впечатлена.

На 4-ти април (сряда) прекарахме половината от деня, обикаляйки различни традиционни пазари в търсене на сувенири и други подаръци. Осъзнах, че съм доста добра в „пазаренето“ и наистина се забавлявах. Арабите са наистина добри търговци и цената, която обявяват за дадена стоки често е 3 пъти по-висока от реалната. Затова съветът ми е да се подготвите с много търпение и да не се отказвате от преговорите, докато не постигнете своето (или поне най-близкото възможно).

Следобед беше време за сафари в пустинята. В 14:30 ч. пред апартамента дойде шофьорът, който трябваше да ни откара до пустинята Катам. Цялата програма, сафарито и организираната забава в лагера, трае около 6 часа. Самото сафари е около 2 часа, включително времето за снимки. Като допълнителна атракция получихме засядане в пясъчните дюни и другите джипове трябваше да ни изтеглят, но беше уникално преживяване, изпълнено с много адреналин.

Дубай

 

Когато сафарито приключи, по пътя към лагера се отбихме във ферма за камили, където ни разказаха накратко за животните. След това се върнахме в лагера, където се разхождахме с камили, бяхме свидетели на тренировка на сокол, рисуваха ръцете ни с къна, пушихме наргиле, вечеряхме и гледахме огнено шоу и изпълнение на бели денс. Искаше ми се да имаме повече време, което да прекараме в пустинята.

Дубай

ДубайЗа последния ни ден в Дубай, 5-и април (четвъртък), нямахме план. Решихме да отидем на плаж сутринта (невъзможно е да прекараш целия ден на плажа, само 2 часа ми докараха жестоко изгаряне и температура). Избрахме плажа при Burj Al Arab. Във водата се влиза единствено на местата, обозначени за това. Плажната ивица не е голяма, но е изключително красиво. Взехме си няколко мидички за спомен, пихме кокосов сок директно от плода и се прибрахме. Останалата част от деня избрахме да прекараме в Dubai Mall (за последни покупки), а вечерта наблюдавахме още няколко от пленяващите изпълнения на танцуващите фонтани. Прибрахме се късно и следваше най-неприятната част – събирането на багажа.

Дубай за мен ще остане една приказка, която се надявам да преразказвам още много пъти. Всяко пътуване носи различни емоции и спомени и това е, което има смисъл в живота.

 

 

 

- реклама -