ДСБ: Ще бъдем решителна опозиция срещу връщането на „Борисовата държава“

Ще бъдем решителна опозиция срещу връщането на „Борисовата държава“. Това обявиха от ДСБ в официална позиция. От партията я изпратиха, въпреки че няколко часа преди това от ПП-ДБ –

коалицията, в която участва и ДСБ,

обявиха, че няма да се отзоват на поканата за преговори, отправена им от ГЕРБ-СДС именно, защото ще са в опозиция.

Съобразявайки се с волята на избирателите, „Демократи за силна България“ (ДСБ), като част от коалиция ПП-ДБ,

ще бъде решителна опозиция срещу всеки опит

за връщане назад към порочните практики и модела на „Борисовата държава”, се казва в позицията.

„Отчитаме сериозната загуба на подкрепа на коалиция ПП-ДБ на отминалите парламентарни избори. На фона на рекордно ниската избирателна активност,

това е явен сигнал, че сме изправили избирателите си пред труден избор.

Вината за това е наша. Допуснали сме да бъде нарушен диалогът с нашите поддръжници, който винаги е бил най-голямата ни сила. Сега се нуждаем от откровеност и висока степен на критичност, за да потърсим пътя как да продължим напред. Ще положим всички усилия в тази посока“, добавиха от ДСБ.

От формацията подчертаха, че Националното ръководство на ДСБ като оценява резултатите от изборите, дава мандат и доверие на председателя на партията Атанас Атанасов да продължи разговорите в рамките на „Демократична България“ и партньорите ни от „Продължаваме промяната“ за създаване на условия за успешна работа в рамките на новото Народно събрание.

Националното ръководство свиква Изпълнителен съвет на ДСБ на 6 юли 2024 г., на който да бъде обсъдено насрочване и провеждане на Национално събрание.

По-рано днес от прессекретариата на президента съобщиха, че със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията, държавният глава Румен Радев свиква първо заседание на новоизбраното 50-о Народно събрание в 9:00 часа на 19 юни 2024 г.

На 14 юни Централната избирателна комисия (ЦИК) прие решение, с което обяви избраните за народни представители в 50-ото Народно събрание. Българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.

- реклама -