вълци

ДСБ пита Борисов за Нощните вълци на Путин

ДСБ пита премиера Бойко Борисов за „Нощните вълци“.

Депутатите Радан Кънев, Атанас Атанасов и Борис Станимиров внесоха питане до Борисов относно обявената програма за посещение и мотопоход на руската рокерска група на територията на България. Това съобщиха от партийния пресцентър.

От ДСБ питат

Близостта на тази група с руския президент Владимир Путин е широко известна. Формалната и основна цел по време на пътуването на въпросната група – обединение на славянския свят, предизвика разнопосочни реакции и в българското общество. В тази връзка, на 30. 06. 2016 г. в района на град Бургас, вече е налице сблъсък между група протестиращи срещу посещението на „Нощните вълци” и на паравоенна организация, отбелязват от ДСБ.

По информация на медиите, двама от протестиращите срещу „Нощните вълци”, са отведени от полицията и ще бъдат съдени, по бързата процедура, за хулиганство. В същото време представители на паравоенните организации, които са агресивната страна в конфликта не са задържани.

Има ли различно отношение от страна на МВР към участващите в този инцидент в случая, питат от ДСБ.

Неприемливо е хора с маскирани лица и камуфлажни униформи, с нашивки с българското знаме и надпис – „Народна република България“, да бъдат агресивни и да защитават, практически чужди политически интереси.

В тази връзка народните представители отправят към премиера следното питане: Каква е общата политика на правителството, чрез неговите органи в лицето на МВР и ДАНС за опазване на обществения ред чрез контрол и наблюдение над групи с паравоенно поведение.

Искат забрана на „Нощните вълци на Путин“ в София

Общинските съветници от Реформаторския блок настояха кметът Йорданка Фандъкова да забрани мероприятията на „Нощните вълци на Путин“ в София.

Съветниците се позовават на член от Закона за събранията, митингите и манифестациите, според който кмет на населено място може да забрани проява, ако има несъмнени данни, че тя застрашава обществения ред.

„Убедени сме, че възникналото напрежение и конфликти с гражданите на гр. Бургас тази сутрин са достатъчно основание за нашите притеснения, че провеждането на подобно шествие (манифестация) в София може да доведе до много по-сериозно напрежение на територията на Столична община. Сигурността и спокойствието на столичани са един от основните ни ангажименти и считаме, че подобни демонстрации на панславянски и имперски комплекси са провокация към гражданите на европейска столица, каквато е София в началото на ХХІ век.“, пишат общинските съветници.

Очаква се утре „Нощните вълци“ да запалят свещи в катедралния храм „Св. Александър Невски“ и да поднесат цветя пред Паметника на съветската армия в София. Те ще дадат и специална пресконференция в Руския културно-информационен център.

- реклама -