системно Радан Кънев нов дясна формация, парламент Патриотичен фронт Борисов

ДСБ искат независим и десен кандидат за президент

На България е нужен независим, равноотдалечен от политическите партии, десноцентристки кандидат за президент. И да бъде гарант за проевропейската ориентация на България. Това заяви в Русе председателят на ДСБ Радан Кънев след първото заседание на новата структура на партията – изпълнителния съвет.

„Президентът трябва да бъде гарант за модернизацията и засилването на българската армия и на нейната отбранителна способност и гарант за радикална реформа в българското правосъдие. Смятаме, че чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, който да бъде подкрепен и от партиите от РБ, и от най-голямата политическа партия в България ГЕРБ, и от други проевропейски сили, разположени в центъра и вдясно“, заяви още Кънев.

Той коментира, че въпреки отказа на Росен Плевнелиев да бъде такъв кандидат, тази тема не е затворена за ДСБ. Според него това е верният път, за да не се допусне ляв президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната.

В същото време ръководството на партията категорично отхвърля възможността за съвместно участие с четири от политическите формации. „Националпопулистки формации от рода на Атака или ПФ и формации, които развиват малцинствен национализъм и популизъм от рода на ДПС и на ДОСТ, не могат да бъдат наши партньори. Ние имаме и с едните, и с другите коренно различни възгледи, идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес“, каза Радан Кънев.

Той не пожела да коментира дали вече са набелязани конкретни имена за кандидат за президент. Кънев се аргументира с реакцията на ГЕРБ след обявяването на подкрепата на ДСБ за Плевнелиев.

- реклама -