Бъдни вечер, гадания, обичаи, предци, празник
снимка: Unsplash

Древна мъдрост: Поверия и гадания на Бъдни вечер от нашите предци

Днес е един от най-големите християнски празници – Бъдни вечер. Както всички знаем, около този ден българите са празнували своите езически празници още преди идването на Християнството по тези земи.

Затова в обредите на този ден се преплитат култовете към различните божества. А нашите предци са вярвали, че в този магичен ден се случват чудеса и са гадаели по редица явления.

Ето някои от поверията и предсказанията, които се помнят и до днес:

 

 • Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
 • Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женско име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.
 • Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.
 • Зад палешника (широкото остро желязо на ралото, ралник, лемеж) се оставят живи въглени, неречени за различни селскостопански култури. На сутринта се гледа дали въглените са изгорели. Колкото повече пепел има, толкова по-голямо ще е плодородието. Ако въглена е почернял, предсказанието не е добро.
 • На въглен може да се предскаже и времето през годината. Наричат се 12 въглена за 12-те месеца и отново пепелта показва дали ще бъдат благоприятни за реколтата и човека.
 • За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2 – 3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.
 • Ако пепелта от бъдника на сутринта е много, много ще е и плодът по земята и стоката.
 • На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

 

 • Каквото е времето на Бъдни вечер, такова ще е и през юни.
 • Ако на Бъдни вечер времето е облачно, пролетните култури ще са добри и пчелите ще носят повече мед. Ако целият ден е облачен, ще има болести през годината.
 • Ако на Бъдни вечер вали сняг, пчелите ще се роят много.
 • Ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината.

 

В езическите традиции денят е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, надвиването на нощта. Затова се и чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват.

Извършват се магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството.

- реклама -