Дрехи на лизинг пуснаха масово магазините у нас

Дрехи на лизинг пуснаха масово магазините у нас, показа проучване на „Телеграф“.

В момента топмарки могат да се платят на вноски, като оскъпяването в повечето случаи е 0 процента.

Единственото условие да купите яке, пуловер, блуза или спортна екипировка на изплащане е да направите покупка на определена стойност, която навсякъде е различна.

Както при всеки друг случай, когато пазарувате на кредит, трябва да изчакате и одобрение. Обикновено в магазините за дрехи то се дава до един час.

Според търговците най-голям интерес за пазаруване на облекла на изплащане има при поръчките онлайн, но не липсват и клиенти във физическите магазини, които кандидатстват за заем.

Условия

В много от магазините е условие да напазарувате поне за 100 лв., ако искате да платите на вноски. Други търговски обекти искат 150 лв., а трети 500 лв.

В последния случай става дума за дрехи от световноизвестни дизайнери, които започват от 1000 лв. Най-добри са условията, ако платите и поръчате онлайн.

Тогава минималната сума е най-малка. В много от магазините може да се снабдите с облекло на лизинг, ако цената му е 40 лв.

В много от случаите няма и лихва, ако платите до края на годината.

По думите на търговците най-предпочитаната схема е плащането на две части, защото няма оскъпяване, първоначално се плаща по-малката част от сумата, човек може да си събира парите във времето и накрая да плати по-голямата – втората вноска накуп.

Напоследък популярни са и платформите за отложено плащане в онлайн магазините, които позволяват на клиента да получи покупката си на момента, а да плати, когато вземе заплата. Условието е покупката да не надвишава 400 лв.

С такава система работят магазини за дрехи и аксесоари, за техника, за бебешки стоки, както и онлайн дрогерии, които предлагат различни мазила, сред които кремове за лице и дори пчелен мед, витамини, пробиотици и лосиони против въшки.

Тя позволява да поръчате онлайн и да платите до 30 дни, след като получите покупката си. Например 31,70 лв. за лосион против въшки в косата за дете може да платите до един месец, след като получите мазилото.

„Така на практика плащате, след като отървете детето от досадните паразити“, коментираха търговци.

Предпочитани

„Най-много закупени дрехи на кредит имаме сред спортните екипировки“, обясниха търговци. Предпочитани са също и връхни маркови облекла като палта, якета и анораци.

Ако искате да си купите марково яке за 335 лв. например, може да го платите без лихва до 30 дни и на две части – 83,75 лв. в деня на покупката, а останалите 251,25 лв. да събирате няколко седмици и да ги платите накуп до месец.

На 4 равни вноски до 3 месеца и пак без лихва, трябва да дадете по 83,75 лв. За период от 9 месеца или година ще ви вземат малко над 1 процент лихва.

На вноски се купува масово и ски екипировка заради високите цени. Само маската за очи излиза над 100 лв., а качествените ръкавици надхвърлят 120 лв. На изплащане се предлагат и дрехи за бременни, особено якета и палта, които излизат около и над 90 лв.

Комикси за 150 лв. на два транша

Колекционери търсят да купуват комикси на изплащане на два транша, показа проверка на „Телеграф“.

Повечето подобни издания са с малък тираж и се продават на рекордни стойности. Сред най-търсените са комикси в японски стил, като сред най-евтините е издание за 54 лв. Обемът му е от 216 страници с твърди корици.

Има вариант да се купи на изплащане, ако покупката се комбинира с други продукти от магазина. Така може да купите един или повече продукти на изплащане, стига общата им стойност да е равна или да надвишава 150 лв.

След като се направи поръчката и се избере лизингов план, от кредитната институция се свързват с клиента, подписва се онлайн договор и след това от магазина изпращат продукта до адрес или до офис на куриер. От хоби магазините освен редки издания комикси, хората най-често търсят да купят колекционерски фигурки на различни аниме герои, цените на които започват от 50 лв. и минават 250 лв.

Раница за куче в топпродуктите на кредит

Раница за носене на куче е сред най-търсените продукти, които хората вземат на лизинг, показа справка на „Телеграф“.

Артикулът струва 100 лв. и е направен от плат, има специални презрамки, с които да носите любимеца на рамо удобно за вас и безопасно за четириногото.

Сред другите популярни неща, които клиентите купуват на лизинг, са също масажните столове.

По данни на онлайн търговци почти всяка шеста покупка на изплащане е за кресло масажор. Цените на тези мебели надхвърят 2 000 000 лв., като на кредит придобивката излиза 216 лв. всеки месец за една година, а лихвата надхвърля 30 процента. Така ако купите подобен стол на изплащане и цената му е 2200 лв., накрая ще ви излезе 2598,64 лв., сочи изчисление на фирма за кредит. Масово на изплащане се взимат и тонколони. Сред най-продаваните са тези по 200 лв., като месечната вноска е 19,59 лв., накрая излиза с 35 лв. отгоре, а имате възможност да погасявате кредита една година. Традиционно на лизинг продължават да се купуват мебели и различни по-скъпи стоки за бита.

- реклама -