Драстично увеличение на мигрантския натиск у нас

Драстично увеличение на мигрантския натиск у нас. Драстично увеличение на мигрантския натиск у нас. През юли са задържани общо 2576 граждани на трети страни, като броят им е с 35% повече в сравнение с юни, предаде NOVA.

259-ма от задържаните са хванати

на входа на границата, 288-ма – на изхода, а 2029 от мигрантите са установени във вътрешността на страната. Данните са на МВР. От началото на годината са задържани общо 8740 мигранти, което показва 14,5% увеличение в сравнение с установените за

същите месеци през 2022 г.

Засиленият мигрантски натиск през месеците юни и юли е тенденция, при това устойчива. Тя ще продължи през следващите минимум три години. Това е прогнозата на бившия заместник-вътрешен министър и експерт по национална сигурност Филип Гунев. Според него бунтовете като този в Любимец преди седмица не бива да ни изненадват, тъй като

центровете у нас са препълнени.

Заради засиления натиск по българо-турската граница се забелязва и сериозен ръст на незаконно преминали мигранти, заловени във вътрешността на страната. Цифрите показват, че заловените по пътя между двете граници са в пъти повече от заловените на самата бразда. А в специализираните центрове към МВР вече нямало места.

Според Гунев статистиката,

показваща залавяне на повечето

мигранти във вътрешността на страната, а не по границата, доказвала нуждата от спешно изграждане на видеонаблюдение и проследяване. В противен случай статистиката само ще доказва, че границата на страната е пробита. „МВР твърди, че едва ли не всички тези залавяне във вътрешността са контролирани, но това е невъзможно.

Ето, миналата седмица откриха седем души

в кома и се надяваме, че това не е контролирано, а тези души са изпуснати, пропуснати”, посочи бившият заместник-вътрешен министър. Според експерта тревожната тенденция за засилване на мигрантския натиск ще е устойчива и ще продължи с години.

Статистиката показа, че само за последния месец са установени 13 деца мигранти, които пътували сами.

- реклама -