Драстичен скок на парното от 1 юли, токът също се вдига

Драстичен скок на парното от 1 юли, токът също се вдига. ЕВН България предлага от 1 юли 2023 г. токът за бита да се вдигне с 1,6% , а на парното – с 22%. Заявленията за цените на електро- и топлоенергията през следващия ценови период – от юли 2023 г. до юни 2024 г, са внесени в

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

При средна стойност на фактура на домакинство от 74,86 лв. (250 кВтч дневна енергия и 90 кВтч нощна енергия) повишението би било 1,21 лв. или 76,07 лв.  Цената на топлинната енергия в Пловдив от 1 юли 2023 г. става 169,36 лв./МВтч. (без ДДС).

От ръководството на компанията уточниха,

че минималното увеличение на електрическата енергия са държавните компенсации. Драстичното поскъпване на парното  се оправдава с липсата на компенсация за високата цена на природния газ.

1,6% средно увеличение на цената на тока

за домакинствата в Югоизточна България от 1 юли ще предложи на КЕВР ЕВН. Това съобщи председателят на УС на компанията Александър Сивек.

Австрийската фирма, която е собственик и на топлофикацията в Пловдив, ще предложи парното в града да поскъпне с 22 на сто.

Петък, 31 март, е срокът, в който

енергийните компании трябва да внесат предложения за цените на тока за бита и на парното в енергийния регулатор.

Причината ЕВН да предлага незначително увеличение на цената на тока е, че компенсациите, които се плащат, са позволили на дружеството да се справи с

купуване на ток за покриване

на технологичните разходи на мрежата.

Скъпият газ пък е причина да се внесе предложение за по-високо увеличение на цената на парното.

- реклама -