Дране: супата в Банско удари 30 лева, водата – 13 лева

Собствениците на заведения в зимните ни курорти решиха да компенсират с дране на клиентите намалявала си посещаемост. Супата удари 30 лева, а водата – 13 лева в едно от ВИП заведенията в Банско. За това алармира „Монитор“.

Изданието се позовава на публикувана в интернет снимка от касов бон. Бонът е от ресторанта на Бъндеришка поляна. От него лъсва, че клиентите са платили 127 лева за една лазаня, супа „младо телешко“, 750 мл минерална вода и греяно бяло вино. Оказва се, че докато по курортите в България лазанята се търгува по 39 лева, водата е 13 лева. В същото време чаша греяно бяло вино е по 15 лева. За сравнение кафе в Алпите струва 1,3 евро, а щрудел – 5 евро.

ФЕНОМЕН

Нашенци си обясняват този феномен с възможността „супата да е от бразилско теле, а виното – френско от реколта 1964 г.“. Доказателство за изненадата на клиентите е и фактът, че част от сметката – 116 лв. е платена кеш. Останалите 11 лева – с карта. Други потребители в мрежата пък алармират, че подобни високи цени се наблюдават не само по зимните курорти, но и в хижите у нас.

„В хижа Ястребец колата е 8 лв. – същата цена, обърната във франкове, е и колата в Давос, коментира под публикацията Евелина Цитини.

В заведенията под връх Тодорка обядът и вечерята също излизат „солени“ на туристите. Справка в менюто на един от обектите разкрива, че в първите дни след официалното откриване на зимния сезон 300 грама пържени картофи са стрували 11 лева. За добавка сирене пък се е налага туристите да доплатят още 2 лева. Впечатление правят още колосалните суми за 600 грама свински ребърца – 42 лева. И порция пилешко филе със задушени зеленчуци за 22 лв.

В случай че туристите решат да се сгреят единствено с чаша горещ чай или кафе, ще се наложи да броят между 4 и 6 лева. Според собствениците на ресторанти и заведения спекулата се дължи на повишените цени на електроенергията и природния газ.

Източник: Монитор

- реклама -