Драми в СОС: ГЕРБ пита къде са парите за медици в детските градини, отхвърлиха актуализацията на бюджета (Обзор)

Драми в СОС: ГЕРБ пита къде са парите за медици в детските градини, отхвърлиха актуализацията на бюджета. Столичният общински съвет отхвърли

доклада актуализация на бюджета

 на Столичната община с мотива, че някои от общинските съветници не са се запознали в детайли с предложението. 

Зам.-кметът по финанси Иван Василев

е един от вносителите на този доклад. Пред журналисти той обясни, че в него са направени корекции в бюджета, за да може медицинските сестри

да получат своето достойно

възнаграждение. По думите на Василев кметът на София Васил Терзиев е постигнал това, което много кметове

и правителства не са могли да направят.

Василев обясни, че разчитат след проведените избори на 9 юни да се състави отговорно правителство, което

да реши да даде необходимото

възнаграждение на медицинските служители. Той допълни, че при евентуално отпуснати пари от държавата Столичната община ще внесе

допълнителна актуализация към бюджета.

Също така ще регламентират средства за автотранспорта и електротранспорта, с които да покрият натрупаните през годините задължения, както и допълнителни 5 млн. лева за текущи ремонти на инфраструктурата на столицата. Василев призова

общинските съветници за подкрепа.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС обясниха, че обещаните пари за медицинските служители в детските градини и яслите в столичното общинско здравеопазване

не пристигат вече трети месец.

На 24 април столичният кмет сключва колективен трудов договор без да оповести, че парите все още не са постъпили, заяви Антон Хекимян.

„Стигаме до юни, когато Терзиев иска от СОС

да подкрепим доклад за промени в разходната и приходната част, с която да бъдат отпуснати 17 млн.лв. от бюджета на Столичната община“, посочи Хекимян.

Хекимян: Трети месец се бавят парите за ръст на заплатите на медиците в детски градини в София

Обещаните пари за медицинските служители в детските градини и яслите столичното общинско здравеопазване не пристигат вече трети месец. Хората ги очакват, питат какво става, притесняват се. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет

(СОС) на брифинг преди заседанието.

„Терзиев щедро им обеща пари, които трябваше да дойдат от държавата, защото Асен Василев като финансов министър му е обещал, че ще бъдат дадени“, отбеляза Хекимян и поясни, че става въпрос за 18 млн. лв.

Общинският съветник припомни

хронологията на събитията като каза, че на 5 април Терзиев пуска писмо до финансовия министър, на 15 април получава официален отговор от Министерството на финансите, че пари няма да да му дадат.

„Възможните решения следва да

бъдат търсени в рамките на бюджета на Столичната община“, коментира Хекимян.

Той подчерта, че през април Терзиев беше казал категорично, че финансовото министерство ще му даде пари за увеличение на заплатите за медицинските служители.

Според Хекимян, Терзиев и екипът му

крият този факт, въпреки обещанията за прозрачност. При ясен факт и отговор, че той няма да получи тези пари, на 24 април столичният кмет сключва колективен трудов договор без да оповести, че парите все още не са постъпили, заяви Антон Хекимян.

„Стигаме до юни, когато Терзиев иска от СОС да подкрепим доклад за промени в разходната и приходната част, с която да бъдат отпуснати 17 млн.лв. от бюджета на Столичната община“, посочи Хекимян.

Той обаче припомни, че през април

Васил Терзиев беше категорично против, че парите за медицинските служители не трябва да бъдат давани от бюджета на Столичната общинна, защото това са държавно финансирани дейности и ако общината трябва да започне да плаща за тях, това ще е много лоша практика. Но той вече има друго решение и вече смята,

че ние тук трябва да подкрепим подобно

продължение, каза Антон Хекимян. Той излъга над 2 хиляди души, заети в общинското здравеопазване, които очакват това финансиране вече трети месец, каза общинският съветник от ГЕРБ-СДС.

Според Хекимян, Терзиев можеше още през

март да предложи актуализация на бюджета, СОС да гласува и от 1 април да бъдат разпределени, а когато дойдат и ако дойдат пари от държавата, да бъдат възстановени в общинския бюджет, каза Хекимян.

БТА припомня, че кметът на София Васил Терзиев

и синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ подписаха на 24 април нов Колективен трудов договор в сектор Детско и училищно здравеопазване в София. С него се осигурява увеличение на основните заплати на заетите в сектора с 30% от 1 април 2024 г.

Подписи под документа от КНСБ поставиха

д-р Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването, Антоанета Стоянова, председател на Синдикалната организация на Детско и училищно здравеопазване София-град, а от КТ „Подкрепа“ – Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация „Подкрепа“, и Вихра Белева – зам.-председател. На подписването присъства и зам.-кметът на София по „Финанси и здравеопазване“ на СО Иван Василев.

Шест общински транспортни дружества са с изтекъл мандат още през 2022 г., твърдят от ПП-ДБ-СС

Шест общински транспортни дружества са с изтекъл мандат още през 2022 г, съобщиха общински съветници от групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ („Спаси София“) (ПП-ДБ-СС) на брифинг в сградата на Столична община.

Общинският съветник от групата на ПП-ДБ-СС 

Емилия Ангелова обясни, че тези дружества са Центъра за градска мобилност (ЦГМ), „Електротранспорт“, „Автотранспорт“, „Метрополитен“ и „Софинвест“.

Ангелова посочи, че не е ясно защо не са направени конкурси през цялото това време. Общинският съветник Бойко Димитров посочи,

че за дружествата с изтекли мандати в вай-кратки срокове

трябва да бъдат обявени конкурси, но не да бъдат формални както до сега, а да има една прозрачна процедура, добави той.

По думите на Димитров от ПП-ДБ-СС ще настояват за пълна методика, както и за всички кандидати да се осигури прозрачност, публичност и липса

да дискриминация на отделните кандидати.

Ще настояваме да се дадат достатъчно дълги срокове, за да може да се явят достатъчно професионалисти, добави Димитров. Той призова Надзорният съвет на „Топлофикация София“ също да се съобрази

с тези правила, които ще наложат.

Емилия Ангелова обясни, че е много важно, че изпълнителният директор на „Топлофикация София“ е подал оставка.  По думите ѝ за съжаление обаче, от началото на годината Александров е успял да пусне обществени поръчки за 217 млн. лева.

„Важно е да уточня, че това не е типично

за бизнеса на „Топлофикация София“, така че се радваме, че подаде оставка преди да се получат още допълнителни дългове.“, каза още Ангелова.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено