скандали, депутатите, годината,

Приеха бюджета на първо четене (Видео)

След като депутатите заседаваха до 20.25 бюджета е приет на първо четене.

Предвижда се увеличение на новия дълг с 3 млрд. лева, предвижда се нулева ставка на хляба, намаляване на ДДС за парното и газа.


„Днес отстранихте Никола Минчев, защото той спази правилата и правилника на НС. Ще стоя на председателското място, докато гласуваме това, за което сме се събрали. Няма да позволя да дойде някой, който няма да спазва правилата, независимо от коя партия е“, се обърна към депутатите временно председателстващият Кристиан Вигенин.

С думите си той изправи депутатите на ПП, ДБ и БСП на крака, които го аплодираха. А другите партии скандираха „мафия“.

Кристиан Вигенин неуспешно се опитва да върне реда в залата, като неколкократно призова да се спазват правилата в залата на НС и да се започне работа по същество, а именно актуализацията на бюджета.

Икономическата ситуация днес е драматично променена спрямо тази, в която беше приет държавният бюджет, посочи вицепремиерът Асен Василев

Василев подчерта, че в актуализацията се увеличава и лимитът на държавния дълг заради тегленето на нов заем, с който да се плати дълг догодина.

„Увеличението на тавана на дълга е с идеята падежът, който идва догодина, да бъде финансиран тази година, преди да се вдигнат лихвите, на които страната ни би емитирала дълг“, обясни той и добави, че в случай, че НС реши, че няма нужда да се прави спестяване, може да остави тавана на дълга както в е оригиналния бюджет.

Предложеното увеличени на тавана на дълга е с цел страната ни да излезе на дълговите пазари преди централните банки да вдигнат лихвите.

По думите му ако сега държавата вземе дълга в сравнение със следващата пролет, ще има поскъпване с 1 процентен пункт, който е голяма сума от 3 млрд. лв. за следващите 10 г. и е съществен разход, който може да бъде спестен.

Василев посочи, че икономическата ситуация днес е драматично променена спрямо тази, в която беше приет държавният бюджет, а именно заради войната в Украйна.

Пръв дебата откри финансовият експерт на БСП Румен Гечев. Той направи съпоставка с други държави.

 

- реклама -