Драмата с газа: Песков обяви, че доставки ще има като платим в рубли, 10 евродържави вече са се съгласили (Обновява се)

Драмата с газа: Песков обяви, че доставки ще има като платим в рубли, 10 евродържави вече са се съгласили.

Подаването на природен газ

към България и Полша ще бъде подновено, когато двете страни започнат да плащат по правилната формула. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Плащането в правилната форма ще бъде основа за продължаване на доставките“, цитира агенцията думите на Песков. На въпрос дали руският президент Владимир Путин планира контакти с колегите му от България и Полша за обсъждане на ситуацията с доставките на синьото гориво, Песков

отговори категорично: „Няма планове“.

Говорителят на Кремъл не изключи, че и на други страни, които не плащат доставките на природен газ в рубли, ще бъде спряно подаването. „С наближаването на крайния срок за плащане, ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на президента на Русия Владимир Путин, разбира се, ще бъде изпълнен“, увери Песков.

Десет европейски страни вече са се

съгласили да плащат за руския газ в рубли, откривайки сметки в „Газпромбанк“, твърди Блумбърг, позовавайки се на източник от „Газпром“.

От десетте държави, четири вече са платили за синьото гориво, информира още източникът. Руската федерация вече преустанови подаването на газ до България и Полша, след като двете страни отказаха да заплащат в рубли по предложения от Кремъл механизъм, отбелязва Блумбърг. Русия

снабдява с газ общо 23 държави от Европа.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено