Драма: Наши моряци блокирани в Мариупол

Наши моряци са блокирани в Мариупол. 18 български моряци на кораба “Царевна” не могат да мръднат вече 15-и ден от украинското пристанище, съобщава БНТ.

Плавателният съд е собственост на варненска фирма и плава под малтийски флаг. Съпругата на един от моряците заяви пред обществената телевизия, че втори ден няма връзка с екипажа заради спрения интернет.

Жената е притеснена, че засега не се предвижда евакуация на екипажа по суша. В същото време на плавателния съд има запаси от гориво и храна за месец и половина.

Управителят на фирмата собственик на “Царевна” каза, че три пъти на ден се свързва с капитана на кораба по сателитен телефон. И уведомяват близките на моряците за състоянието им. Всички от екипажа са добре. Имат и достатъчно запаси.

Връщане на кораба по море засега е невъзможно, тъй като Русия е затворила Азовско море за корабоплаване, а Украйна самото пристанище в Мариупол.

Държавата собственик на флага, под който плава “Царевна”, преговаря за осигуряване на коридор, за да може корабът да напусне порта, но засега без резултат.

Евакуацията от Мариупол се провали отново

По-рано днес се провали опитът за отваряне на хуманитарен коридор за напускане на украинския град Мариупол. Проруските сепаратисти и украинската Национална гвардия си размениха взаимни обвинения за провала. Това беше втори опит на страните да организират такъв маршрут, предаде Ройтерс.

Телевизионният канал „Украйна 24“ показа боец от полка „Азов“ на Националната гвардия, който заяви, че руските и проруските сили, които са обкръжили пристанищния град,

Населението му е около 400 000 души, продължават да обстрелват районите, които е трябвало да бъдат безопасни.

Източник: Стандарт

- реклама -