Драма на летище „София“, българи блокирани с часове

Драма на летище „София“, българи блокирани с часове.

Десетки българи са жертва на поредно грандиозно закъснение на авиокомпания “Райънеър”, пише “Марица”. 

Полет до Палма де Майорка бе планиран за 13:55 ч. от летище “София”.

Първоначално полетът се забавя с 20 минути, след което закъснението непрекъснато нараства. Впоследствие е обявен за 16:40 ч. Пътниците са качени на автобусите, които отпътуват към самолета, но след няколко минути биват спрeни.

Обяснението на служителите на летището е, че “екипажът е преработил”.

Хората са върнати обратно на летището и им е обявено, че се търси нов екипаж, който да изпълни полета.

В момента е той е насрочен за 22:00 ч. Коментар от “Райънеър” засега няма.

Припомняме, че по-рано тази седмица десетки българи с малки деца висяха с часове на аеропорта заради отменен полет на нискотарифната компания за Мадрид. Накрая стана ясно, че причина за кошмара им е техническа повреда.

Повече от 15 часа хората нямат никаква информация.

Летният сезон често се оказва един от най-непредвидимите като стане въпрос за полети.

Само през месец юни са отчетени 47% ръст в отменените и отложени полети на регионално ниво спрямо предходния месец, според данни на туристическа агенция Vola.bg.

Сред дестинациите отчели най-много смущения за периода в България са София – Париж и София – Милано.

В разгара на летния сезон и почивките,

неприятните изненади от рязка промяна в плановете съвсем не са редки, а най-честите предизвикателства, които срещат пътуващите са закъснения на полетите.

През месец юни закъсненията на полети са се увеличили до 11%, а отменените полети са се удвоили, достигайки до 10%, спрямо предходния месец.

Резултатът е далеч от минали години, когато е достигнат рекорд от 30%, но е важно пътуващите да са внимателни, тъй като все още предстоят месеците с най-много пътуващи – юли и август.

Главните причини за промени в графика и отмяна на полетите са тясно свързани с натоварения летен сезон.

Според данни на компанията, рязкото увеличаване на пътуващите е предпоставка за повишен трафик на летищата, където има недостиг на служители. Освен това, екстремни метеорологични условия като високите температури могат да афектират графика на полетите.

Не на последно място, ваканционният период често е избран момент за стачки от страна на служители на самолетни линии и летища. Така се създава условие за по-чести смущения, отразяващи се на планираните пътешествия.

- реклама -