Драконовски ограничения в Англия от 14 септември: Забранява се събирането на повече от 6 души

Социалните събирания на повече от шест души ще бъдат незаконни в Англия от понеделник, 14 септември – с някои изключения, заради рязкото нарастване на случаите на коронавирус, предаде Би Би Си.

Нов законов лимит ще забрани на по-големи групи да се събират навсякъде социално в закрити или открити пространства, съобщиха от „Даунинг Стриит” 10.

Забраната няма да важи за училища, работни места или сватби и погребения, каокто и за организирани отборни спортове.

Нарушителите ще бъдат глобявани със 100 британски лири, а при рецидиви сумата ще се удвоява, като максималната глоба ще е до 3200 лири.

Очаква се премиерът Борис Джонсън да представи допълнителни подробности за новите правила на пресконференция на Даунинг Стрийт днес.

В обръщение пред медиите премиерът каза: „Трябва да действаме сега, за да спрем разпространението на вируса. Затова ние опростяваме и укрепваме правилата за социални контакти – улеснявайки ги за разбиране и прилагане от полицията. Абсолютно важно е хората да спазват тези правила и да помнят основните – да си мият ръцете често, да покриват лицето си, да спазват социална дистанция и да се подложат на тест, ако имат симптоми“.

Джонсън заяви, че група от седем или повече души, които се събират някъде, „рискува да бъде разпръсната от полицията или глобена за неспазване на новите разпоредби“.

Промяната се отнася само за Англия, за хора от всички възрасти и за събирания на закрито и на открито, в частни домове, обществени открити пространства и места като кръчми и ресторанти.

Делегираните администрации в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия са в състояние да определят свои собствени ограничения срещу коронавируса.

Преди това в Англия се позволяваше събиране на до 30 души от две домакинства.

- реклама -