СДВР НДК Столична община

Драконовски мерки за сигурност за началото на Европредседателството! 9 протеста блокират София утре – Снимки, Видео

Невиждани мерки за сигурност са предприети във връзка с началото на европредседателството ни.

Това стана ясно от брифинг на СДВР, Столична община и НДК.

„На фона на събитията, които ще се провеждат в НДК, той ще продължи да работи като културен дворец. Ще има изложби и концерти. Няма изграден външен периметър, което по никакъв начин не затруднява гражданите и превозните средства в района на двореца“.

Това заяви Лъчезар Милушев – шеф на сигурността в НДК.

„Трябва да подчертая, че от 2 месеца в НДК се въвеждат мерки за допускане на лица вътре в сградата. Минава се през скенери, което отнема време, затова призовавам гражданите да отделят малко повече време, когато идват на културни събития“, коментира още той.

 

„Нашата концентрация в момента е за 11 и 12 януари, но като цяло сме напълно готови за тези шест месеца по време на председателството. Всички мерки са предприети. До голяма степен се очакват затруднения в движението, но нашите мерки са така изградени, че да да затрудняват минимално гражданите“.

Това заяви Антон Златанов – зам.-директор на СДВР.

„От 1 декември започнахме да въвеждаме мерките за сигурност. Гражданите ще видят видими мерки, но успоредно с тях се въвеждат и редица действия, които ще останат скрити“, добави още той.

Въведените мерки за сигурност ще останат в сила до края на юни месец, когато приключва европредседателството.

„За утре са предвидени девет протеста в София. Сутринта ще има протест в подкрепа на Истанбулската конвенция. Той няма да затрудни ситуацията. Всички останали протести са между 17.30 часа и 20.00 часа. Тогава ще има и митинги „за“ и „против“ втория лифт в Банско“, предупредиха от СДВР.

„Нямаме притеснения и се надяваме никой да не прави излишни провокации, защото това няма да е от полза за държавата, тъй като сме във фокуса на цяла Европа“, заявиха от полицията.

Призоваваме всеки гражданин, ако види нещо съмнително-съмнителни лица, багажи, и всичко съмнително, да информира незабавно МВР, за да се предприемат незабавни мерки. Това призоваха още от СДВР.

„Очаква се да има затрудение в движението в центъра на София. Призоваваме хората да използват градския транспорт. Ситуацията е динамична, но ние сме готови да реагираме по максимално бърз и адекватен начин. Градският транспорт няма да има почти никакви промени“.

Това разкри заместник-кметът на Столична община Евгений Крусев.

- реклама -