Цонев ДПС ЧЕЗ сделка

ДПС смятат, че сделката за ЧЕЗ се осъществява в „тежка корупционна тишина“

Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина.

Това казва зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев, съобщиха от партията.

Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин. Ние призоваваме управляващите от ГЕРБ и мъничкия им коалиционен партньор да задействат органите на държавата, които са компетентни да се произнесат по тази сделка. А именно – ДАНС и трите регулатора – КЕВР, КФН и Комисията за защита на конкуренцията. Всичко по тази сделка трябва да бъде прозрачно и тя да се осъществи в интерес на българските граждани и националната ни сигурност.

Затова ние настояваме правителството да дойде следващата седмица в парламента и да запознае народните представители с подробностите по сделката и становището на органите. Впрочем тази сделка много съмнително се лансира и от медиите от кръга „Капитал“ като ни я представят като вече свършен факт.“

Припомняме, по-рано днес енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че сделката за ЧЕЗ се осъществява по чешките закони и нашата държава няма нищо общо с нея.

Председателят на КЕВР от своя страна изрази готовност комисията да провери сделката.

Вчера стана ясно, че „Еврохолд“ ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Еврохолд ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал.

- реклама -