Мустафа Карадайъ ДПС

ДПС ще настоява за намаляване на ДДС за целия хранителен сектор

ДПС ще настоява за намаляване на данък добавена стойност не само за хляба, но и за целия хранителен сектор. Това обяви пред журналисти в парламента председателят на движението Мустафа Карадайъ. Заедно с депутати от парламентарната група, Карадайъ се срещна с председателя на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева, председателя на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов и председателя на Съюза на мелничарите в България Савина Влахова.

Това е втората среща на парламентарната група с браншови организации. Вчера от ПГ на ДПС проведоха среща с представители на фармацевтичния сектор, за да обсъдят идеята за намаляване на ДДС върху лекарствата.

Групата обяви готовност да внесат такова законодателно предложение, ако получи уверение от страна на съответния бранш, че в действителност цените за крайния потребител ще се намалят.

„Констатирахме, че най-високият ДДС в хранителния сектор спрямо съседните страни и страните от ЕС, е в България. Високият ДДС води до предпоставки за сив сектор в бранша и намаляване на конкурентоспособността на нашите производители“, посочи той.

Според Карадайъ намаляването на ДДС за целия хранителен сектор се нуждае от задълбочен анализ и сравнение на ставките със съседни страни.

По думите му ДПС ще продължи работа и ще търси широк обществен дебат и съгласие за подобна законодателна промяна. „Прибързани действия не правим и няма да правим“, категоричен е Карадайъ.

- реклама -