ДПС, Карадайъ, ЦИК, легитимност, Караянчева

ДПС ще кани международни наблюдатели за следващите избори – Видео

ДПС ще изпрати покана към международни наблюдатели за легитимността на следващите избори.

Това обяви лидерът на движението Мустафа Карадайъ. В декларация той разкритикува остро председателят на НС Цвета Караянчева, за това, че все още не е внесла в дневния ред на парламента сигнал за несъвместимост на член на ЦИК. Именно тази причина накара преди 2 седмици ДПС да гласува оставката на Караянчева.

Ще информираме Венецианската комисия, ЕК и европейските партийни семейства за незаконния състав на ЦИК и нежеланието на председателката на НС да провери случая, каза Мустафа Карадайъ и предупреди, че с предложението за нов член на изборната комисия ГЕРБ няма да направи ЦИК по законна.

Лъжа, наглост, арогантност. До тук се стига, когато някой се самозабравя. 11 г. ГЕРБ използва силата за аргумент и сега имат възможност да свалят съмненията за нелигитимност на провежданите избори, каза още Карадайъ и поиска управляващите да свалят доверието си от Цвета Караянчева.

„От сега ГЕРБ създава предпоставки за парламентарна криза след изборите. Това хората го виждат и ще го покажат на предстоящите избори. Дори днес предлагате промени на правилника на НС. Същия този правилник го нарушава Караянчева“, добави той и подчерта, че правна комисия не е трябвало да изслушва предложеният от ГЕРБ нов член на ЦИК, защото той трябвало да се назначи от президента.

„Няма как незаконен състав на ЦИК да организира законни избори“, каза Карадайъ.

- реклама -