ДПС сезира ЕК за обиди и реч на омразата от страна на лидера на „Възраждане“

ДПС сезира ЕК за обиди и реч на омразата от страна на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Съпредседателят на партия АЛДЕ Илхан Кючюк инициира писмо сред своите колеги в Европейския парламент с тази цел. Причината е

нарастваща употреба на реч на омразата,

както и унизителен и дискриминационен език в политическия дебат у нас.

Повод за сигнала бе изказването на Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“. От трибуната на Народното събрание Костадинов си позволи да използва унизителни думи по отношение на чужд държавник. А именно вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

„Костадин Костадинов използва парламентарната трибуна за грубо и недопустимо позоваване на вицепрезидента на САЩ Камала Харис, като се

подигра вулгарно с името и, а впоследствие я обиди на „животно“.

По-недопустимо поведение от политик едва ли можем да си представим, но за съжаление, той не е единственият такъв в европейската политическа среда.“. Това се казва още в писмото. То е до зам.-председателя на Европейската комисия за прозрачността и ценностите Вера Йоурова и еврокомисаря за правосъдието Дидие Рейндерс.

Кючюк призовава за сериозно внимание върху този голям проблем с политиците, които си служат с езика на омразата като инструмент и с колеги категорично настояват Европейската комисия да инициира по-строги мерки. В писмото си до Европейската комисия те изразяват и подкрепа към инициативата, предприета от председателя Урсула фон дер Лайен за разширяване на списъка с престъпления на ЕС, включвайки речта на омразата и престъпленията от омраза, които нарастват в цяла Европа.

 

- реклама -