ДПС са против частичната отмяна на машинното гласуване

ДПС няма да подкрепи отмяната на машинното гласуване за местните и парламентарните избори, както предлагат ГЕРБ, ОП и „Воля“ с промени в Изборния кодекс. Това заяви зам-шефът на групата на ДПС Йордан Цонев на заседанието на правната комисия, която обсъжда промените. Така той опроверга твърденията на депутати от ГЕРБ, че ДПС ще ги подкрепи.

Цонев обясни, че е участвал във всички избори от 1990 г. насам и основният и най-тежкият проблем на изборния ни процес е броенето на бюлетините в Секционните избирателни комисии.

Затова ДПС поиска да има машинно броене на бюлетините.

„В СИК освен некомпетентност, се извършват и най-тежките манипулации на вота – от дребни балкански хитринки до много тежки манипулации“, обясни Цонев. И критикува управляващи и експерти, които обясняват, че има проблем със софтуера за машинното гласуване. „Българските IT специалисти вече участват в изработването на изкуствен интелект, този сектор бележи бурен ръст“, обясни Цонев.

Отмяната на машинното гласуване е все едно от дигиталния век да се върнем в каменната ера.

Това заяви по време на дебатите омбудсманът Мая Манолова. „Ами тогава да се върнем към бялото и черното камъче за гласуване. За мен ще направите голяма грешка, ако се откажете от машинното гласуване. Машините са начин да се увеличи доверието сред хората и да направим изборите легитимни“, отбеляза Манолова.

,,27% от гражданите са избрали да гласуват машинно, докато в 149 секции изобщо никой не е гласувал с машина“, посочи и председателят на ЦИК Стефка Стоева.

,,Не считаме, че имаме някаква вина. Машинното гласуване обхвана около половината от нашето време. Машините не са лоши, това сме го казвали. Справихме се с 3000 машини, вероятно ще се справим и с 6000 машини“, каза още Стоева.

Приоритетният приоритет пред нас трябва да бъде друг електронен способ на гласуване – електронно дистанционно.

Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов. „Аз продължавам да твърдя, че ние по никакъв начин не сме се отказали да развиваме електронното дистанционно гласуване, но и там въпреки всичките ни усилия, пак получихме укор след това. Най-голямото ми възмущение беше снощи, когато гледах наш колега от миналия парламент – колегата Петър Славов, с който, с колегата Делчев и аз и някой други колеги все пак достигнахме до правните решения, които бяха установени в Изборния кодекс от 2014 г. Какво направихме с доверието? Как реагирахме и как реагира опозицията, когато не само аз, експерти по възлагане на онзи ЦИК беше направило процедурата по обществена поръчка пазарно проучване и анализ. Какво пише в това проучване по отношение на единствените достъпни машини за България, които бяха използвани, които г-жа Манолова пита що са скъпи“, коментира още Кирилов.

 

 

- реклама -