ДПС Мустафа Карадайъ визия нов президент

ДПС представи визията си за новия президент

ДПС представи визията си за новия президент в Народното събрание. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ обяви, че новият президент трябва да осъзнава мисията си, да бъде убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократичните достижения. Да работи за утвърждаване на правова и социална държава, да бъде чувствителен към правата и свободите на човека, да бъде обединител на нацията, да работи за международния интерес на страната, да отстоява твърдо интересите й като страна – членка на ЕС и НАТО.

Лидерът на ДПС призова национално отговорните партии да са единни в своята воля по отношение на изискванията към кандидатите. „Трябва да ги представим достатъчно навреме, за да чуе обществото платформите им и да направи информиран избор. Трябва да осигурим и гарантираме честни и прозрачни избори, за да се установи необходимото доверие в избрания президент“.

Най-лесно мога да кажа, че бъдещият президент трябва да бъде това, което сегашният президент не е и не можа да бъде. Няма да го направя по този начин дори само, защото този президент беше защитник на евроатлантическата ориентация на България, макар и не винаги по най-добрия начин. С това, обаче се изчерпва положителната ни оценка за него. Той не беше обединител на нацията, а по-скоро разединител. Не отстояваше Конституцията и законите на страната, правата и свободите с еднакъв аршин, не защитаваше достойнство на гражданите. Остави ярки примери на подчиненост на партийни пристрастия”, категоричен беше Карадайъ.

Той напомни, че предстоят много важни избори. „Опитът за неглижиране на изборите и институцията президент са неудачен начин за подмяна на конституционната идея за президент на България като държавен глава. Тези опити не могат да променят фактите и да омаловажат изборите, всички трябва да имаме ясното съзнание за важността на тази институция и от там на акта на избора”, заяви Мустафа Карадайь.

- реклама -