ДПС

ДПС подкрепя стартиране на преговорите за F-16, Валери Симеонов остава твърдо против

ДПС категорично подкрепя решението и ще гласуваме „за“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на дебатите по проекторешението, предвиждащо започване на преговори със САЩ за закупуването на изтребители F-16V Block 70.

„Нашата позиция е ясна и строго последователна“, заяви Карадайъ. „Националната сигурност започва там, където свършва популизмът или по-точно – там, където започва популизмът, свършва националната сигурност. За това, когато се говори по темата, не трябва да има популизъм“, смята той.

Според Карадайъ, в случая става въпрос за купуване на сигурност, а не просто придобиване на нови самолети.

В партията са убедени, че решението е стратегическо за сигурността на страната

„Довчера ГЕРБ твърдяха едно, а днес твърдят, че решението е политическо и стратегическо за националната сигурност. Е, като е така, възниква въпросът: Може ли ГЕРБ да осигури такова политическо мнозинство от управляващата коалиция в Народното събрание по този политически и стратегически въпрос? Ако не могат, що за управление е това? В чий интерес е това? Въпросът е риторичен“, каза още Мустафа Карадайъ.

НФСБ няма да подкрепи преговорите със САЩ за F-16

Това стана ясно от изказването на лидера на партията Валери Симеонов по време на днешните дебати в парламента.

Въпреки че е част от коалицията „Обединени патриоти“, която е партньор на ГЕРБ в управлението, Симеонов изрази позицията единствено на НФСБ, която е против стартирането на преговорите. „Това по никакъв начин няма да обезпечи суверенитета на българското въздушно пространство“, категоричен бе Валери Симеонов. Според него най-сигурният и евтин начин за защитата на небето ни е чрез изграждане на ракетни бази, в които да бъдат разположени ракети земя-въздух. „Считаме, че е нелепо да разчитаме на 8, респективно 16 самолета след 5 години, да защитават небето на България от военни сили на съседни държави, едната от които разполага с около 600 самолета, а другата – с около 350. Да не говорим за хилядите самолети на Русия и големия авиопарк на Сърбия“, допълни Симеонов.

Според него покупката на нови самолети може да бъде определено като „неразумно и неуместно харчене на пари“, ако това все пак се направи, страната ни да се ориентира към изтребители европейско производство. „Другата причина да не гласуваме в подкрепа на такова решение е, че се нарушава парламентаризмът. Страната се превръща от парламентарна република в нещо по-различно. Има категорично решение от юли месец миналата година на Народното събрание, в което са изброени параметрите – 7 основни изисквания, от които 4 са нарушени точно от офертата, която ни се предлага сега да подкрепим“, коментира още лидерът на НФСБ.

Цветанов: Цената на изтребителите може да падне

„От държавите-членки на НАТО в ЕС, 10 са закупили F-16, защото това е най-доброто. Държави членки на НАТО в ЕС, които са закупили “Грипен”, са само 2. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

От парламентарната трибуна той защити предложението на кабинета да му бъде възложен мандат за преговори с правителството на САЩ за придобиване на изтребители F-16V Block 70.

„Трябва да отчетем каква е средата за сигурност. Как тя се променя и какво се случва в Черноморския регион? Днес трябва да имаме предвид каква експертиза и какви политически решения са взимали държави-членки на НАТО, които са наши съседи. Това са Румъния, Гърция, Турция – те също са с F-16”, заяви Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ припомни, че в миналото президентът Румен Радев, който сега критикува процедурата по придобиване на нов боен самолет, също е подкрепял избора на американския F-16. „Въпросът не е дали ни трябва, а кога най-скоро може да вземем подобен самолет“, е казал тогава Радев, припомни Цветан Цветанов.

Цветанов подчерта oщe, че единствената партия, която е била последователна в позицията си по темата през последните няколко години, е ДПС.

Стратегическото за България решение за F- 16 ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО – прилича ли това на нова управленска коалиция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите.

Нинова: Тежък удар срещу държавността

„Уважаеми български граждани, днес наистина е важен ден за България. Рядко в парламента се взимат такива стратегически решения с дългосрочен резултат. Гласуването изглежда е вече предрешено. Вероятно това решение ще мине. По начина, по който българското правителство проведе тази процедура, убедена съм, злепостави американските ни партньори от САЩ. Второ, злепостави България пред европейските ни партньори, като отказа разговори с държави-членки на ЕС, европейски фирми за продължаване на тази процедура. Трето, може би най-важното – без да знаем с колко надхвърля решението на НС“, допълни Нинова.

По думите ѝ това взема неопределено количество пари от всички български данъкоплатци в разрез с решението на парламента. „Тази процедура и това решение добави допълнително вода в мелницата на междуинституционалната война „управляващи – президентска институция“. Четвърто за държавността – тежък удар, след като изпълнителната власт кара законодателната да ѝ даде правомощия да не изпълнява законите на България. Решението на парламента, взето през 2018 г., има силата на закон. Днес, ако бяхте по-умни, може би трябваше да предложите да отменим онова решение и да приемем друго, а не да дадем правомощия да се нарушава закона на държавата. Последен ефект – това стратегическо за България решение ще се вземе от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Прилича ли това на нова управленска коалиция в политическото пространство на България? Това исках да кажа на българското общество, на българските граждани. Позицията на БСП, колкото и да се опитвате да очерняте, е последователна“, допълни лидерът на БСП.

ВОЛЯ ще инициират референдум за новите самолети

Ще инициираме референдум за купуването на нови самолети, обяви от парламентарната трибуна лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Марешки призова по темата да бъде чут гласът на народа. „Нека наистина бъдем представители на българския народ и да се придържаме към неговите интереси“, подчерта той.

Депутатите поискаха Борисов и Радев да присъстват на дебатите за F-16

„Целесъобразен ли е този харч?“, попита още лидерът на ВОЛЯ. „Ние, както многократно сме заявявали, никога и по никакъв начин няма да подкрепим харченето на български пари. В предизборните програми на всички партии се говори за справяне с демографския срив, за по-добро и качествено образование и здравеопазване, за подпомагане на полицаите, за да могат те да свършат така работата, че всеки български гражданин да живее спокойно и мирно. Нито едно от тези неща, както виждам през всичките тези години, не са изпълнени“, допълни още той.

- реклама -