ДПС обвини МВР-шефа в репресии и рашковщина, Той: Не търсете под вола теле

„Репресиите и Рашковщината продължават. Как да го разбираме – като репресия и дискриминация на база политически убеждения ли?“. Това попита лидерът на ДПС Мустафа Карадай от трибуната по време на парламентарния контрол, пише „Монитор“.

ДПС зададоха 101 въпроса

към MВР-шефа за случаи на привикване на симпатизанти на партията по време на изборната кампания, за да подписват предварителни протоколи. Затова от ДПС искаха да разбереат в кои случаи МВР си е превишавало правомощията. Рашков и ДПС влязоха в спор. Първият – че не задават правилно въпросите, а последните –

че не им отговаря по същество.

Нали знаете, че не съм забравил, че ме привиквахте по време на изборите. И този въпрос ще го задам, закани се лидерът на ДПС. Упрекна го, че не им представил документите за всеки случай, по който са задали въпроси.

Рашков на свой ред заяви,

че законът предвижда няколко форми за призоваване – както с призовка, така и по телефона.

„Така че тук не търсете теле под вола и четете, когато се готвите да питате един народен представител, който е юрист и знае повече от вас в тази област. Цитирате конституцията, но избирателно –

както Дяволът Евангелието.

Вие сте законотворци и трябва да знаете закона много добре, настоя вътрешният министър. Аз искам да ви питам – как ръководите своята партия, която извършва престъпления по изборния процес? Няколко дела съм извадил за хора, на които вие сте давали финансови средства за изборите. Питайте! Питайте!, призова Рашков.

Карадайъ пък на свой ред

го призова да си сдържа нервите. „Трябваше да обърнете внимание на г-н министъра, че все още сме парламентарна република и контролът е от Народното събрание към министрите. Трябваше да му напомните и, че от юли месец си чакам документите. Дали ще бъдете министър 3 дни, 3 месеца, 3 или 33 години, вашето време все ще изтече, но тези младежи, които сте проверявали, идват след нас, настоя Карадайъ.

По-късно Рашков обвини ДПС, че се опитват по време на избори да си купуват някое и друго депутатско място в пленарна зала.

- реклама -