ДПС: няма да позволим нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков да нарушават Конституцията и законите на страната

„Централният съвет на ДПС осъжда остро всяко погазване на Конституцията и законите на страната, както и нарушаването на защитените с международни договори граждански и политически права на гражданите и предупреждава, че няма да позволи използването на държавния репресивен апарат за предизборните цели на президента и неговите министри. На предходните избори силовият министър на президента Бойко Рашков се включи активно в предизборната кампания и използвайки методите на комунистическия режим, припомни най-ужасяваща част от историята на 20 век“, това посочват в декларация от Движението за права и свободи след онлайн заседание на Централния съвет на партията.

В декларацията се посочват още, че „Масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната. Полицейските служители принуждаваха хората да подписват протоколи, че няма да се занимават с предизборна кампания, че няма да разпространяват предизборни материали, при положение, че партийните функционери имат основно задължения да участват активно в предизборната кампания и в предизборните мероприятия. Абсурдна беше ситуацията и при служителите от общинските администрации, които бяха възпрепятствани да изпълняват основните си задължения по организиране на изборите“, казват от Движението за права и свободи.

От ДПС са категорични, че няма да позволят нито на Румен Радев, нито на Бойко Рашков да нарушават Конституцията и законите на страната.

„Обръщамe се към всички български граждани да бъдат смели и открито да се противопоставят на беззаконието и своеволията на самозабравили се министри. Демокрацията зависи от всеки един от нас и ние трябва да сме отговорни пред бъдещето на страната си“, пише още в декларацията на ДПС.

На онлайн заседанието си Централния съвет на партията е решило, че ДПС ще утвърди и регистрира свои кандидати за президент и вицепрезидент.

 

- реклама -