ДПС, Мустафа Карадайъ, правителство, приоритети

ДПС на консултации при президента: Очакваме да видим програмите и приоритетите на кандидатите за съставяне на правителство – ВИДЕО

Знаете колко са значими предизвикателствата пред България във вътрешен и външен план. Тези предизвикателства изискват най-бързо да бъде съставено оперативно отговорно правителство с необходимата устойчива парламентарна подкрепа.

Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите с Движението за права и свободи (ДПС).

Радвам се, че вашата партия е днес тук, защото разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия – да се намери верният баланс между необходимостта от неотложни законодателни промени и много важната задача – съставяне на правителство.

В никакъв случай не искам да създавам убеждение, че аз като президент тикам този процес в някаква посока, но съм длъжен да не пропускам нито една опция от конституцията. Пред вас стои също и въпросът за трети мандат, ще бъда благодарен да чуя вашите виждания за механизмите и условията по създаване на кабинет.

ДПС имахме възможност още вечерта след изборите да изразим нашата оценка за изборите.

Ние разчитаме вота на българите като ясно изразена воля за промяна. Да спрем омразата, разделението, арогантността в политиката. Да възстановим политическата нормалност, демокрацията в България и да дадем рестарт на държавността.

Това заяви от своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

През последните четири години не се спряхме да повтаряме, че е нужен диалог между институциите и политически партии, за да има нормалност в политиката. От друга страна предметът на днешните консултации е във връзка

Ние от ДПС вече имахме възможност да изразим позицията си, а именно, че ДПС няма да подкрепи правителство на загубилите последните избори – едната партия загуби над 300 хиляди гласа, а другата – над 400 хиляди. Ние имаме 20 хиляди повече гласа или 4 мандата.

Изразихме готовност за евентуално правителство, предложено от новите партии в НС, заяви Карадайъ.

Но от друга страна посочихме и приоритети ни – борбата с ковид кризата и по-скоро социално икономическите ефекти. Второ – изготвянето на плана за възстановяване и устойчивост. За нас е важен приоритет и достойното ни членство в евроатлантическите структури.

Трябва да видим и програмата за ускорено развитие на България.

От тази гледна точка ние оставаме на тези наши позиции и очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за съставяне на правителство, обяви Мустафа Карадайъ.

 

- реклама -