ДПС избира съпредседатели и ръководство на партията

ДПС избира съпредседатели и ръководство на партията. В София ще се проведе Националната конференция на ДПС, която ще избере нов председател – след оставката на Мустафа Карадайъ. Бившият председател на „Движението за права и свободи“ също пристигна на XI-та Национална конференция на партията, съобщава „Фокус“.

Карадайъ бе посрещнат от членовете на партията. Той застана редом до настоящия лидер на парламентарната група на Движението и кандидат за председател Делян Пеевски.

Припомняме, че Карадайъ подаде оставка като председател на партията през октомври миналата година. Оперативното ръководство на партията бе поето от почетния председател Ахмед Доган до избирането на нов лидер. Въпреки оставката си като председател на Движението, Карадайъ все още е народен представител.

Карадайъ пристигна на Националната конференция на ДПС, седна до Пеевски

Днес най-висшият партиен форум на ДПС се събира на Национална конференция, след която се очаква да излезе с двама лидери и обновено ръководство. Форумът ще събере в една зала елита на партията за първи път от 2016-та година. Председателят на парламентарната група Делян Пеевски и депутатът Джевдет Чакъров се очаква да бъдат избрани за ръководители на ДПС.

„Д-р Доган предпостави изключително важната ролята на ДПС като национално отговорна българска партия, която разчита безпогрешно знаците на предизвикателствата на съвременния свят. ДПС има самочувствието да реализира целите си на европейско, национално и местно ниво”. Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк в доклад

пред XI-ата Национална конференция на ДПС.

„Д-р Доган начерта реалистична картина на проблемите и тенденциите за развитие на модерния свят, която е актуална и се развива и в наши дни и поставя изключително високи изисквания към политическите партии, тяхното позициониране, отговорност и развитие“, заяви още Кючюк и продължи уточнявайки, че Доган е предпоставил изключително важната роля на Движението за права и свободи като лидираща

българска национално отговорна партия,

която разчита безпогрешно знаците в лъкатушното развитие на съвременния свят, има капацитета да предлага национално отговорна политика и стратегия за растеж и развитие на България.

„Днес цялото българско общество, политическите ни партньори, опонентите ни, съседните ни страни, Либералният интернационал, Партията на европейските либерали АЛДЕ и Групата „Обнови Европа“ в ЕП очакват анализа, посланията

и решенията на Националната конференция на ДПС.

Това е отговорност, която ДПС поема с ясното съзнание за своята роля в развитието на България и за приноса ни за развитието на либералната идея в Европа и света“, коментира Кючюк.

Той подчерта, че в съвременния многополюсен свят всяка политическа формация трябва да анализира и разбере динамиката и тенденциите в неговото развитие, ако иска да изгражда адекватни на средата политики, с хоризонт за политическо

дълголетие, устойчивост и гъвкави решения.

„Подрежда се новият световен ред с ново технологично и ресурсно преструктуриране, политическо позициониране и модерното разбиране за ролята и мястото на човека с неговите права и ценности. Създадена в отговор на очакванията на хората за справедливост и защита на правата им, развивана визионерски и ориентирана към бъдещето

чрез гарантиране на просперитет, права и свободи,

ДПС естествено участва в този преход и намира пълноценното си място в този нов ред”, категоричен е евродепутатът, след което уточни, че в този преход за тях най-важен е човекът – гражданин на света, на Европа, на България.

Кючюк коментира, че ДПС е поставило технологиите, чистата енергия и водородната индустрия в центъра на своята политика още преди ЕС да дефинира целите на зеления преход.

„Те са в сърцето и на нашата визия за ускорено развитие на България“, добави Илхан Кючюк.

Според него огромно предизвикателство пред ЕС остава гарантирането на продоволствената сигурност.

„Обезпокоителни са протестите на фермерите в цяла Европа, за които реформираната Обща селскостопанска политика е твърде амбициозна и бюрократична. Екологичните мерки създават усещането сред земеделците, че Европа изоставя своите производители на храна – усещане, което задълбочава опасната антиевропейска тенденция. Отново ще повторим – решението е в диалога, в близостта до земеделските производители и отговорните балансирани решения“, категоричен е евродепутатът.

Той припомни всички кризи, пред които е изправена страната – демографската криза, трудностите пред сигурността, нуждата от инвестиции и ускорено икономическо развитие, нуждата от това България да бъде лидер на Балканите и фактор в ЕС.

„За ДПС тези предизвикателства означават – Ново начало! Ние, ДПС, с нашата компетентност, организационна структура и високи амбиции сме готови за него!“, допълни евродепутатът Илхан Кючюк пред XI-та Национална конференция на ДПС.

Доган: Съпредседателството е контрапункт на едноличните решения

Доган: Съпредседателството е контрапункт на едноличните решения. Това подчерта в обръщението си към делегатите на Националната конференция на ДПС почетният председател на движението Ахмед Доган.

Ето какво се посочва в цялото обръщение:

Уважаеми гости от страната и чужбина!

Уважаеми делегати на XI-та конференция на Движение за права и свободи!

Скъпи депесари!

Живеем в сложно, много динамично и непредвидимо геополитическо време…

НАТО, ООН и всички други ангажирани международни институции, все още не могат да намерят нужните преговорни инструменти за спиране на войните в Украйна и Близкия изток. Всеки ден сме свидетели на многобройни човешки жертви, включително и деца, които напускат живота без да са наясно с каквото и да е обяснение за това, което им се случва. Но оставят в душите на близките си желание за мъст и омраза към причинителите на тяхната болка. Мотивите за отплата се прехвърлят на следващото поколение, както и семената на раздора и последващите конфликти и кръвопролития…

Не е без значение да отбележим, че и двете войни са братоубийствени!

Забележително е, че легитимните представители, които съблюдават световния ред, все още не могат да намерят „приемливо решение“ за стопиране на тази човешка трагедия, която предизвиква и огромна хуманитарна катастрофа. Тази картина е част от образа на нашата цивилизация през 20-те години на XXI век.

Уважаеми дами и господа, съвсем накратко, но пунктуално, искам да привлека вашето внимание към три въпроса:

Първо – евентуалните промени в НАТО и проблемът за сигурността на Европа;

Второ – предизвикателствата, свързани с предстоящите избори за ЕП;

Трето – смисълът на идеята за двама председатели на ДПС в актуалния контекст.

Надявам се, да се съгласите с мен, че

Основният проблем на нашето време е мирът и сигурността на Европа,

света и на всеки един от нас в нашето ежедневие.

В този ред на мисли, първо, нека да опресним общото ни впечатление от директната „политическа безпардонност в позицията на Доналд Тръмп за „настоящето и бъдещето на НАТО“. Той каза нещо просто, но стратегически важно за  Европа: “всеки трябва да си плати сметката за сигурността, която получава от САЩ!” Така той положи Прагматизма като фундамент на колективната сигурност, респективно, и като принцип на партньорските отношения в Алианса. Тази „гореща новина“ за часове обиколи планетата и събуди европейските елити от инерциалната дрямка на „комфортната сигурност“, в която те витаеха десетилетия наред. Това изказване изкара на показ, като на пазар, нашите съзнавани и несъзнавани съмнения и опасения за мира и сигурността на целия ни геополитически ареал. Разбира се,

Това шоково въздействие се отрази върху цялото публично възприятие

и ни показа, колко бързо се променя светът, в който живеем. Тази ситуация ни демонстрира и нещо много важно: нашето световъзприемане не е готово за подобни радикални промени на представите ни за мир и общата ни сигурност. Това е сигурна индикация, че светът се променя по – ускорено от нашите стереотипи на възприятия за него! Тоест ние изоставаме от света, който сме изградили. Светът се развива по – бързо от нас!

Разбира се, този тренд на „преосмисляне на целите и задачите на НАТО“ е в активна проектна фаза от последните 5 – 6 години. Въпрос на време е това да се случи, независимо кой ще бъде президент на САЩ, нито пък дали това се харесва на Европа или не!

Истината е, че Европа трябва да преосмисли ролята си на „втора цигулка“

в колективната ни сигурност и да направи адекватни на геополитическите реалности инвестиции в собствената си способност за отбрана. Във всички случаи сигурно ще има и нов прочит на Северно-атлантическия договор. Според мен, изборът ни на евроатлантизма ще продължи да бъде актуален, но с явно или неявно преформатиране, на отговорностите между страните членки, с предефиниране на ролята на някои от тях за общата сигурност на Европа. Този процес е необратим и не зависи от нашата воля. За съжаление той вече е започнал и реакцията на Европа е закъснителна, но с добър проспект за развитие. Тъжно е да се каже, че

следващите 10 – 15 години, а може би и повече, ни очаква бясна милитаризация на света,

включително и на Европа, като ветеран на превъоръжаването. Не мога да намеря подходящи думи как да кажа на младите хора, че в обозримо бъдеще желанието ни да живеем с идеята на „романтичния хуманизъм“ или в „общество на здравия разум“, с принципите на „силата на правото“ и на моралните императиви, ще бъде с ограничени опции в техния живот.

За ДПС предстоящите евроизбори ще бъдат тест за реформиране

и готовност за участие в политическия живот на България и в ЕП. Всички знаем, че на евроизборите гласува предимно твърдият ни електорат. Вашата задача е да разширите периферията, да покажете тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и „ротации“ на управляващите. Трябва да ни е ясно, че едни предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ може допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици.

В следващия ЕП много често ще се говори за „национална идентичност“,

„национален суверенитет“ и за „национални интереси“… Ако в САЩ изолационизма вземе превес във външната й политика, пронационалистическите партии в Европа ще се очертаят като естествени политически партньори на консерваторите. Тази възможна политическа перспектива поставя под въпрос сегашния статут и профил на ЕС, както и неговата цялост.

Уважаеми съмишленици, съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения, затова означава дебат в колективните органи на всяка организация и взимане на общи решения. Когато това не е възможно поради наложителна оперативност за едно или друго действие или позиция, двамата председатели решават на тяхна отговорност какво да предприемат.

Съпредседателството се налага като политическа форма на лидерство

в различни европейски страни, включително и в България. Тази формула включва както еднопартийни, така и коалиционни формати.

В конкретния случай, идеята за двама председатели на ДПС има три основни причини:

Първо –  борбата за спазване и защита на нашите права и свободи, благодарение на което ние сме това, което сме в България и в европейското политическо пространство, е неизменен стратегически приоритет на ДПС;

Второ –  последните години ДПС разширява електоралния си периметър, което предполага и обновяване на нейния политически образ, с адекватно електорално представителство;

Трето –  ДПС  има нужда да съживи и активира модела си на работа с реалните хора и местните партийни структури, както и в решаването на нововъзникващите проблеми на хората от местната власт.

Ако този постоянен ангажимент към нашите избиратели не се превърне в приоритет за ДПС, перспективата да се превърнем в бутикова платена партия е сигурна!

Поради тези важни съображения, предлагам на вниманието на XI-та Национална конференция на ДПС, гласуването на двамата кандидати за председатели да бъде в пакет, тоест едновременно. Така новата парадигма на лидерството в ДПС  ще демонстрира и единството на партията.

Скъпи депесари!

Свидетели сме на генезиса на многополюсен геополитически свят, за което говоря повече от 10 години.

Въпреки сътресенията и несигурността, които тепърва ще ни се наложи да преживяваме, ние живеем в изключително интересно време.

Пожелавам ви да превърнем МИРА, СИГУРНОСТТА И ПРОСПЕРИТЕТА на всички в лична мотивация за живот на всеки един от вас!

 

Ердоган: Нашата съседка България е много ценен съюзник и надежден приятел за Турция

България е съюзник и надежден приятел на Турция, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеопослание по повод 11-ата Национална конференция на Движението за права и свободи (ДПС), съобщават от Дирекцията по комуникации на турското президентство, предаде кореспондентът на БТА Нора Чолакова.


В обръщението си турският държавен глава изтъкна, че отдава значение на укрепването на турско-българските отношения и че двете страни са съюзници и приятели.

Ердоган поздрави всички участници в конгреса и благодари за поканата за участие. Той добави, че може да се включи само чрез видеовръзка заради интензивното темпо на подготовката за предстоящите на 31 март местни избори в Турция.

Нашата съседка България е много ценен съюзник и надежден приятел за Турция, подчерта турският президент.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено