ДПС

ДПС иска промените в Изборния кодекс да бъдат оставени на следващия парламент

ДПС настояват настоящия парламент да не се занимава с изборното законодателство и депутатите да оставят това на 44-тото Народно събрание.

От парламентарната група на движението смятат, че е необходима поне година работа, за да бъдат направени качествено промените, поискани от гражданите на отминалия референдум.

Хамид Хамид: „Бързи промени на коляно в изборната система няма как да станат качествено и да успеем да ги свършим. За промени, в който и да е закон, ако са дребни и несъществени, са нужни около два месеца чисто технологично време, а ако говорим за сериозни промени в Изборния Кодекс, за промяна въобще на системата, е несериозно да се говори в това време.“

2.5 милиона искат изборни реформи, но останалите 4,5 милиона?

Според Хамид се спекулира с тезата, че два милиона и половина българи, които са посочили на референдума, че искат промяна в изборното законодателство и затова трябвало бъдат удовлетворени. „Нека да чуем и другите четири милиона и половина“, призова депутатът.

По отношение на липсата на промяна в субсидиите за политическите партии за догодина,  от ДПС смятат, че за да се случи това трябва да се променят два закона: първият – за политическите партии и вторият – в държавния бюджет.

Това обаче също не можело да се въведе като промяна от днес за утре.

- реклама -