ДПС иска Възродителния процес да получи историческа оценка

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ излезе с декларация на парламентарната група на движението в НС, по повод навършването на 27г. от силовото депортиране от страната на турци и мюсюлмани. По време на събитието, станало известно като „Голямата екскурзия”, повече от 360 хил. души са принудени бързо да изоставят домовете си, имуществото си и да потърсят убежище в съседна Турция и в Европа, заяви Карадайъ.

Спазването на правата и свободите са в основата на демокрацията, но за тези престъпления няма наказани, констатира Карадайъ. Ние от ДПС искаме тези събития да получат своята историческа оценка. Убедени сме, че такава оценка ще има и тя ще обяви всички жертви за герои на българската демокрация, а свързаните лица с процесите за пионери на най-новата ни демократична история, каза той.

Независимо от това през последните години отново сме свидетели на езика на омразата, който през последните 2 г. стана основен език на комуникация дори и от трибуната на НС, посочи депутатът. И днес се нарушават конституционни права на български граждани- правото на глас, правото на език. На всички искаме да заявим категорично- това няма да се случи и гарант за това е ДПС, заяви Карадайъ.

- реклама -