Бойко Рашков, Мустафа Карадайъ, ДПС

ДПС и Рашков размениха обвинения в милиционерщина и купуване на гласове (ВИДЕО)

Десетки нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите през юли е установило МВР, стана известно при изслушване по темата на вътрешния министър Бойко Рашков в парламента. Той даде примери за областите Разград, Пазарджик, Хасково и Търговище.

Рашков отново не представи доказателства, въпреки твърденията си, че носи папка със снимки.

В област Разград са били извършени 148 проверки по повод данни за нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции във връзка с парламентарните избори на 11 юли. В някои от тях е имало данни, че подписът на заявленията от граждани за разкриването на такива секции не е истински.

По думите на Рашков са били издавани медицински документи с невярно съдържание, а дела има образувани и срещу длъжностни лица от общините, регистрирали такива документи. Голяма част от гражданите са обяснили, че не са подавали заявления за гласуване с подвижна секция, както и че подписите под заявленията не са техни и че не познават лекаря, който ги е издал, обясни министърът.

Рашков съобщи още, че в едно районно полицейско управление представители на партия ДПС са отправили заплахи към директора и са се заканили, че ДПС ще предприеме действия, включително граждански арести на служители на МВР.

Междувременно са постъпили сигнали срещу действия на полицаи, като при проверка жалбоподателите са посочили, че те не са били заплашвани или обиждани от полицаи, не са били нарушавани техните права, не са искали да подават жалбите, а сигналите са били писани от адвокати, които не познават.

Това предизвика отговор от лидер на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, който напусна пленарната зала. По-късно той се върна и поиска изказване от трибуната на Народното събрание.

Той обвини Бойко Рашков в милиционерщина и припомни случаи, при които полицаи са влизали в домовете на хора с увреждания, карали са ги да стават и да клякат, за да проверят действително ли имат увреждания.

„Бих искал да поздравя служителите на МВР за всички законни действия за предотвратяване на порочното явление купен вот“, каза Карадйъ, като се оплака от репресии срещу членове и симпатизанти на ДПС. Лидерът на партията обяви, че МВР се занимава с купуването на гласове по указания на различни властимащи.

Той настоя прокуратурата да се намеси и да провери действията на МВР:

„Къде е прокуратурата, за да провери за законност на действията на МВР, на полицията? Не всички случаи на милиционерщина и произвол са в регистрите. Става дума за противозаконни лични обиски, претърсване на жилища и обиски, произволни предупреждения със заставяне да се подписват протоколи за деяния, които не са извършени. Отношението към узявимите групи в обществото е мерило за цивилизованост. Милицията нахлу в домовете на тези хора и ги караше да клякат и стават и какво ли още не“, категоричен беше Карадайъ.

- реклама -