ДПС готви промени в Конституцията и мерки за справяне с корупцията

Конституционни промени и отстраняване на възможности за корупция в законодателството предвиждат от парламентарната група на ДПС в законодателната си програма за тази парламентарна сесия, която оповестиха на брифинг в Народното събрание.

Депутатът Йордан Цонев уточни, че конституционните промени, които от парламентарно представената партия подготвят, включват изискванията и препоръките на европейските партньори на България и до този момент е на фаза работа на експерти.

Той заяви още, че във връзка с антикорупционното законодателство, ДПС подкрепя всички инициативи, особено онези, които касаят обявената заявка от новото коалиционно управление за нулева толерантност към корупцията.

По негови думи най-важната битка е отстраняването на условията за реализирането на корупционни практики.

Той припомни, че първата крачка вече е направена – ДПС внесе първия си законопроект във връзка с премахването на инвестиционното гражданство или т.нар. „златен паспорт“.

Цонев посочи, че е сезирана и ДАНС, за да бъдат разследвани всички случаи на издадени паспорти по този начин и да се обяви колко от инвестициите са фиктивни.

„Много държим на пълна прозрачност по тази тема“, допълни депутатът.

Той заяви, че депутатите от ДПС работят и по законопроект за изменение на Закона за обществените поръчки в частта си за инхаус процедурите, за които правителството твърдяло, че макар разрешена от ЕС, се използва у нас за корупционни практики.

Йордан Цонев подчерта, че от ДПС не са участвали в такива процедури.

От парламентарната група разработват и промени в Закона за публичните финанси, за да „се затвори опцията да се правят раздават пари през джипката“.

Предвиждат се и законопроекти за промяна на Закона за насърчаване на инвестициите, Закона на горите и мерки в социалната сфера с антикризисна насоченост.

- реклама -