ДПС, Йордан Цонев, Хамид Хамид, доклад, ЕК

ДПС: Докладът на ЕК е обективен и полезен, управляващи и опозиция се изгубиха в превода

Обективен и полезен е докладът на ЕК за върховенството на закона, но управляващи и опозиция са се „изгубили в превода“.

Това обявиха от ДПС по повод доклада на ЕК за върховенството на закона в частта му за България.

„Обективен като всички доклади преди това по сътрудничество и проверка, но интерпретацията беше чисто българска. Изглеждаше интерпретацията на всички останали партии като „изгубени в превода“, каза депутатът Йордан Цонев и отбеляза, че движението се е опитало да направи обективен прочит.

И ГЕРБ и БСП са намерили истина в опита си да разчетат доклада, отбелязаха от ДПС.

„Критиката е градивна. Не приемаме оценката, че тези механизми са някаква тежест за страната ни. Приемаме с уважение критиката като помощ и подадена ръка за България. Всеки беше направил извадки в зависимост от своята политика. И двете страни са прави. ГЕРБ са прави, че има доста похвали, но и БСП са прави, че съдържа доста критика“, коментира депутатът Хамид Хамид.
Сред верните позитиви е, че съдебната система е на прав път, а похвалите в тази посока тепърва ще идват за страната ни в следващите доклади, смята Хамид.

Парламентът вече е приел най-важните стъпки в посока прозрачност на собствеността на медиите, отбелязаха от ДПС.

„Как се изпълнява този закон трябва обаче да питаме изпълнителната власт. Ако има критики за прозрачност на собствеността тя не трябва да се отправя към законодателя“, каза Йордан Цонев и добави, че през 2013-2014 г. ДПС внесло законопроект, в който офшорните компании имат изрична забрана да притежават медии. „Все още най-голямата телевизия е собственост на офшорна компания. Не законодателят прилага закона. Защо той не се спазва?“, попита Цонев. Според него от движението са направили най-много в последните години в посока прозрачност на собствеността на медиите.

Възмутени сме от ситуацията на журналистите в Народното събрание и това е още един повод за оставката на Цвета Караянчева, каза Хамид Хамид.

Йордан Цонев от своя страна твърди, че този въпрос вчера е бил решен.

„Ще се върне старият режим, който беше в старото Народно събрание. ДПС никога не е имало проблем с комуникацията си с вас журналистите. Ние сме открити, във всеки момент разговаряме с вас“, каза още Цонев.

Според него контактът между журналисти и политици е полезен.

- реклама -